Właściwości kukurydzy są znane nie od dziś. W ostatnich latach roślina ta szczególnie zyskała na popularności, dzięki braku zawartości glutenu.
Opiszemy dziś jakie konkretnie są właściwości kukurydzy, skąd pochodzi, w jakiej formie najlepiej ją podawać. Zostańcie z nami.
Właściwości kukurydzy – historia
Nazywana była niegdyś (niebyt poprawnie politycznie) „złotem Indian” To dlatego, że była uprawiana przez rdzennych mieszkańców obu Ameryk. Do dzisiaj jest charakterystycznym składnikiem wielu Amerykańskich dań, zarówno tych z północnego jak i południowego kontynentu. Wchodzi w skład narodowych dań z Meksyku, Panamy, Salwadoru, Gwatemali, Peru czy Stanów Zjednoczonych. Do Europy przywędrowała w XVI wieku i była uprawiana głównie w Hiszpanii czy Portugalii, ale wraz z biegiem lat rozprzestrzeniła się po całym kontynencie.
Właściwości kukurydzy – wartości odżywcze
Najczęściej spożywamy kukurydzę pastewną lub cukrową. Różnią się one między sobą ładunkiem kalorycznym, a także zawartością poszczególnych mikro oraz makro składników. Na 100g świeżych, nie poddanych obróbce ziaren przypada kolejno:
Składnik odżywczy | Kukurydza pastewna | Kukurydza cukrowa |
Energia | 365 kcal | 86 kcal |
Białko | 9.4g | 3,3g |
Węglowodany | 74,3g | 18,7g |
Cukry | 0,64g | 6,26g |
Błonnik | 7,3g | 2g |
Można powiedzieć, że mimo kalo ryki lepsze są właściwości kukurydzy pastewnej, ponieważ zawiera ona więcej:
- Wapnia
- Żelaza
- Magnezu
- Fosforu
- Potasu
- Sodu
- Cynku
- Miedzi
- Manganu
- Selenu
- Witaminy A
- Luteiny
- Witaminy E
Ta druga natomiast mimo zdecydowanie mniejszych ilości powyższych składników, zawiera Witaminę C, której w odmianie pastewnej brak.
Właściwości kukurydzy konserwowej
Powyższe wartości tyczyły się kukurydzy świeżej, a więc dostępnej tylko sezonowo. Przez cały rok natomiast możemy cieszyć się jej zakonserwowaną wersją. Najlepiej wybrać wersję w szklanym słoiku, ponieważ wnętrze puszek pokrywane jest BPA, a ten może oddziaływać na funkcjonowanie układu hormonalnego.
Zwracajmy też uwagę na skład – bardzo często do konserw dodawany jest cukier, aby wzbogadzić smak. Wzbogaca też on niestety kaloryczność produktu, dlatego dobrze jest szukać wersji zawierającej następujący skład: kukurydza, woda, sól.
Właściwości kukurydzy domowej
Jeżeli chcemy mieć jak największą kontrolę nad składem możemy zawsze przygotować produkt samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty. Należy obrać kolby z ziaren, podgotować je, przełożyć do słoiczków oraz zalać zalewą. Zalewa składa się z wody oraz soli. Opcjonalnie można dodać cukier. Następnie słoiki trzeba poddać pasteryzacji.
Smakowe właściwości kukurydzy przygotowanej w ten sposób można ustawić wedle własnych preferencji.
Odżywcze właściwości kukurydzy konserwowej
W zależności od użytej przy produkcji ilości cukru, energetyczne właściwości kukurydzy konserwowej mogą być mniejsze lub większe, jednakże średnio możemy przyjąć, że na 100g ziaren przypada około 61 kcal, 2g białka, 14g węglowodanów, 0,77g tłuszczu i 1,7g błonnika.
Właściwości kukurydzy – jak wybrać i kupić najlepszą?
Podpowiemy Wam jak wybrać najlepszą świeżą kolbę w sezonie. Szukajmy jej przede wszystkim pod koniec lata i na początku jesieni. Powinna być okryta zielonymi liśćmi. Te pożółkłe są już stare, można je porównać do sczerniałych bananów. Dobre kolby są gładkie i ich ziarna ściśle do siebie przylegają. Właściwości kukurydzy spełniającej powyższe kryteria będą najlepsze. Jeśli chcemy przechowywać roślinę w lodówce, pozostawmy ją owiniętą liśćmi.
Jeśli chcemy skonsumować naszą kukurydzę solo, najlepiej smakować będzie, kiedy włożymy ją na godzinę do zimnej wody. Następnie gotujemy przez około 10 minut w wodzie z cukrem lub roztworze wody i mleka w proporcjach 50 na 50. Pilnujmy czasu, ponieważ przegotowana kukurydza stwardnieje! Solą posypujemy tuż przed zjedzeniem. Możemy także nałożyć na ciepłą kolbę odrobinę masła, które pod wpływem temperatury rozpuści się i wzbogaci smak.
Zdrowotne właściwości kukurydzy
Kukurydza i jej pochodne zyskały popularność w ostatnich latach. Jedną z najcenniejszych właściwości kukurydzy jest fakt, iż nie zawiera ona glutenu. To bardzo ważne dla osób cierpiących na celiakię czy nieceliakalną nadwrażliwość na gluten.
Właściwości kukurydzy – potrawy
Wiele potraw i produktów, z których korzystamy od lat, wyprodukowanych zostało właśnie z kukurydzy. Pozyskana z niej mąka ma charakterystyczny żółciutki kolor i w krajach Ameryki Łacińskiej korzysta się z niej na co dzień przy pieczeniu chleba czy placków. To właśnie z niej robi się tradycyjne tortille.
To z tej złotej kolby powstaje także pałaszowany przez cały świat w kinach popcorn. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania potrzebna jest jednak specjalna, pękająca odmiana kukurydzy. Jeżeli najdzie nas ochota na przyrządzenie domowego popcornu ze świeżej kukurydzy, bez dodatku oleju palmowego czy niezdrowych ilości soli, najlepsze będą odmiany Płomyk i Dobosz.
Produkty pozyskane dzięki odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryk towarzyszą nam od najmłodszych lat. Jednym z pierwszych pokarmów stałych, jakie podaje się dzieciom przy rozszerzaniu diety są chrupki kukurydziane – zwyczajne, bez cukru, soli, polepszaczy smaku.
Również płatki śniadaniowe, czy to klasyczne Corn flackes, czy inne smakowe jak np. Chocapic, które często towarzyszom codziennym posiłkom są wyprodukowane z kukurydzy
Przeczytaj też: Kwaśne owoce
Kolejną kukurydzianą przekąską jaką możemy zagryzać w trakcie oglądania filmu są właśnie chrupki kukurydziane. Zarówno te tradycyjne jak smakowe, do których należą najpopularniejsze chyba Cheetosy.
Pamiętajmy jednak, że właściwości kukurydzy przetworzonej nie są zbyt dobre dla zdrowia. Produkty z niej wytworzone mają wysoki indeks glikemiczny i niewielką wartość odżywczą, więc nie powinny w żadnym wypadku stanowić bazy diety, a jedynie być jej urozmaiceniem od czasu do czasu.
Właściwości kukurydzy – cena
Ile kosztuje kukurydza? Czy właściwości kukurydzy opisanej jako bio są lepsze od takiej zwykłej? To zależy. Bywa, że np. kukurydza konserwowa bio jest 2 razy droższa od zwyczajnej, ale jest za do zapakowana w szklany słoik i nie posiada zbędnych polepszaczy smaku ani dodatkowego cukru. Pisaliśmy wcześniej, że warto inwestować właśnie w taką, bo jest zdrowsza.
W sezonie świeża kolba kukurydzy to koszt około 3zł. Cena puszkowanej to od 2 do 5 złotych. Ze słoika 4,5 – 8zł. Są to stosunkowo tanie produkty, a dobroczynne właściwości kukurydzy zachęcają do wzbogacania o nią sałatki czy obiady.
Właściwości kukurydzy – opinie
Lubicie kukurydzę? Jaka jest wasza ulubiona potrawa z kukurydzą? Jakie właściwości kukurydzy cenicie sobie najbardziej? Wolicie naturalną, przygotowaną samodzielnie kolbę, czy gotowe produkty jak płatki czy popcorn? Podzielcie się tym z nami w sekcji komentarzy!
Właściwości kukurydzy – ranking
Specjalnie dla was przygotowaliśmy mały ranking produktów. Smakowe i zdrowotne właściwości kukurydzy będą najlepsze, jeśli postawimy na odmiany hodowane jak najbardziej naturalnie. Podpowiadamy gdzie gdzie szukać tych najbardziej wartościowych.
2024-10-13 08:07:10