ORIENTALNY WITARIAŃSKI BUDYŃ KAROBOWY

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ziarna karobu są o wiele tańszą alternatywą dla ziaren kakaowca, bowiem łudząco przypominają charakterystyczny „czekoladowy” smak. Zapraszam na prosty przepis na klasyczny budyń w wydaniu orientalnym.

Składniki:

2 dojrzałe banany ( najlepiej użyć tych z brązowymi plamkami )
4 łyżeczki sproszkowanego karobu ( inna nazwa to mączka chleba świętojańskiego )

3 ziarenka kardamonu
1⁄2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1⁄2 laski wanilii, sam wyskrobany miąższ ( w internecie zamówisz laskę po 1 zł )
4 świeże lub suszone i namoczone daktyle

Przygotowanie:

Ziarna kardamonu rozgnieć przy pomocy moździeża, młynka do kawy lub noża, aby wydobyć wnętrze, a wyrzucić niejadalną skorupkę. Składniki zmiksuj w blenderze do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji budyniu. Wydrap przy pomocy silikonowej szpatułki.