OGÓRKOWE KANAPECZKI Z PASZTETEM SŁONECZNIKOWYM

#raw

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Czym zastąpić pieczywo na surowej wegańskiej diecie? Kiedy dysponujesz suszarką do warzyw, owoców i grzybów możesz zrobić krakersy z nasion, chlebki z cukinki, czy essene ze skiełkowanej pszenicy. W sklepach są gotowce, ale 5x drożdże, niż przygotowane samemu. Nie wstawiłam tu ani jednego przepisu z dehydratorem, bo to wydatek od 100 do 1500 złotych, a to może odstraszać. Dieta witariańska jest tania, jeśli nie zaczynasz zbytnio cudować! Dlatego przygotowałam kanapeczki z ogórków, pasztetu z nasion słonecznika oraz liści selera naciowego, sezamu i pomidorów. Dekorację możesz dobrać według własnego uznania i tego, co akurat jest pod ręką.

Składniki

1 długo ogórek szklarniowy
1⁄3 szklanki namoczonych pestek słonecznika

8 niepasteryzowanych czarnych oliwek
1⁄2 łyżeczki kminu rzymskiego
1⁄3 ogórka kiszonego

Przygotowanie

Ogórek potnij na plasterki. Rozłóż pojedynczo na półmisku.
Blenderem ręcznym zmiksuj namoczony słonecznik z oliwkami, ogórkiem i kminkiem. Rozsmaruj pastę po wierzchach plasterków. Wierzch udekoruj warzywami.