WITARIAŃSKI BIAŁY MAKOWIEC ( BEZ PIECZENIA )

#makowiec #raw

1nernikczekol1ciastamako

Biały makowiec w smaku jest zdecydowanie delikatniejszy, niż tradycyjny niebieski. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo delikatne.

1makowytort 1mbialumak

SKŁADNIKI

2 szklanki zmielonego białego maku

1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego

3 łyżki syropu z agawy / lub innego słodzika

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka mąki kokosowej

1 szklanka mleka migdałowego

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności zmiel mak, a następnie namocz go w wodzie. Po godzinie odcedź wodę i przełóż go do malaksera.

Dodaj syrop z agawy, sok z cytryny, mąkę kokosową i mleko. Zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj płynny olej kokosowy. Wymieszaj przy pomocy łyżki.

Wyłóż do tortownicy o średnicy 18 centymetrów. Zostaw na kilka godzin w zamrażarce. Po wyjęciu możesz polać ciasto czekoladą i przyozdobić jagodami goji i listkami mięty.