FIT WYSOKO BIAŁKOWE WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

#ciasta&ciasteczka #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

W końcu znalazłam przepis! Mam je rozszczepione po różnych notesikach, planerach i kalendarzach, więc czasem trudno namierzyć ten konkretny. W poczekalni czeka kilka wystrzałowych przepisów, recenzji i tekstów, dlatego nie mogę wiecznie zwlekać. Zapraszam na fit wegańskie ciasto czekoladowe, które zamiast kakao powstało na bazie mieszanki białkowej. I tu daję wam dowolność w wyborze 😉 W przepisie nie ma cukru, więc jeśli wolisz coś słodszego wkrój plasterki banana w nieupieczone ciasto.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej bezglutenowej ( dostępna min. w M&S)

1 łyżeczka sody oczyszczonej do wypieków bezglutenowych

3 łyżki tahini lub innego masła z nasion lub orzechów

3 łyżki czekoladowej mieszanki białkowej

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

2 szklanki mleka migdałowego z kartonu

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko do szerokiej i wysokiej miski. Dodaj do niej sodę, cynamon i mieszankę białkową. Wymieszaj.

W osobnej misce zmiksuj blenderem ręcznym tahini z mlekiem. Kiedy uzyskasz już idealnie kremową konsystencję przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta i jednolita masa.

Przelej ją do silikonowej foremki lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 180 stopnie Celsjusza i piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu poczekaj, aż wystygnie.