RECENZJA: ARBONNE SEASOURCE DETOX SPA 5 IN 1 ESSENTIAL MASSAGE OIL

#arbonne #beauty #olejek eteryczny #recenzja #seasorce detox spa

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Olejek eteryczny do masażu 5in1

Pierwszym produktem, który przekonał mnie do zainwestowania pieniędzy w Arbonne był olejek z (obecnie mojej ulubionej) morskiej linii SPA opartej o wyciągi z wodorostów! W ciągu miesiąca zużyłam już jedno opakowanie, więc mogę podzielić się z tobą opinią.

zrzut-ekranu-2016-10-16-o-14-03-35

INFORMACJA OD PRODUCENTA

Ten aromatyczny olejk na bazie wyciągów morskich pomoże wyciągnąć toksyny z naskórka, zapewniając skórze lepszy dopływ powietrza. Polecany do masażu, kąpieli, inhalacji, pielęgnacji twarzy i aromaterapii. Od siebie dodam, że to nie wszystkie możliwości!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

CO ZNALAZŁAM W SKŁADZIE?

Olej z nasion słonecznika, olej z nasion jojoba, skwalan, olej z nasion krokosza barwierskiego, olejek z orzechów laskowych, laureth-4, olejek z lawendy, olejek bergamotowy, olejek z liści rozmarynu, olejek z jałowca pospolitego, olejek z wetiweria pachnącej, olejek z mięty pieprzowej, wyciąg ze spiruliny, wyciąg z alg laminaria digitata, wyciąg z morszczynu pęcherzykowatego, wyciąg z kopru morskiego, octan tokoferolu,  bisabobol – substancja  czynna zawarta w wyciągu z rumianku, kwas linolenowy, linanol, limonen.

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MAJA PODANE SUBSTANCJE?

 

Olej z nasion słonecznika (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil)  wytłaczany na zimno, ma właściwości gojące.

Olej z nasion jojoba ( INCI:Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil ) to olej woskowy, pomaga utrzymać jojobie – roślinie pustynnej wodę, podczas długoletnich suszy. substancja odporna na utlenianie, nie powoduje powstawania zaskórników. Tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która ogranicza odparowywanie wody, pośrednio działa nawilżająco. Olej jest bardzo stabilny i bardzo skuteczny na suchą skórę, zniszczone włosy i rozdwojone końcówki włosów.

Skwalan ( INCI: Squalane ) najczęściej produkowany z oliwek, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną zapobiegający nadmiernemu odparowywaniu wody, a także zmiękcza i wygładza skórę.

Olejek z nasion krokosza barwierskiego ( INCI: Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil ) zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy w około 70%. Ma podobne właściwości do poprzedników, wymienionych powyżej. Bogaty w łagodzący kwas oleinowy i witaminę E.

Olejek z orzechów laskowych ( INCI Corylus Avellana (Hazel) Seed Oil ) w swoim składzie zawiera witaminę A i E, pielęgnuję skórę suchą, popękaną i regeneruje. Zapobiega powstawianiu cellulitu, roztępów ciążowych, świetnie jest wchłaniany, wzmacnia, jak i pobudza porost włosów.
Laureth-4 to substancja umiarkowanie hydrofilowa, nie rozpuszcza się całkowicie w wodzie. Zawiera głównie jony wapnia i magnezu. Emulgator, umożliwia powstanie emulsji.

Olejek z lawendy ( INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil ) ma właściwości kojące i antyseptyczne.

Olejek bergamotowy ( INCI: Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil ) otrzymywany ze skórek owoców drzewa bergamotowego. Jest doskonałym antyseptykiem stosowanym przy opatrywaniu ran i skaleczeń oraz przy niektórych stanach zapalnych skóry. Działa łagodząco podczas napięć nerwowych, stresów, emocji i stanów depresji.

Olejek z liści rozmarynu ( INCI Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil ) korzystny zarówno dla włosów i skóry dzięki właściwościom przeciwutleniającym, tonizującym i oczyszczającym. W produktach do pielęgnacji włosów stymuluje mieszek włosowy do wzrostu oraz pobudza skórę głowy do cyrkulacji. Koi i nawilża skórę głowy, jednocześnie pomaga usunąć warstwę łojotokową i zapobiega powstawaniu łupieżu.

Olejek z jałowca pospolitego ( INCI: Juniperus Communis Fruit Oil ) olejek eteryczny uzyskiwany za pomocą parowej destylacji drzewa jałowca kolczastego. Używany przez europejskich zielarzy jako środek do mycia głowy oraz tonik, który zapobiega łuszczeniu się skóry głowy.

Olejek z wetiweria pachnącej ( INCI Vetiveria Zizanoides Root Oil ) to łagodzący olejek eteryczny wykorzystywany w kosmetykach dzięki zapachowi dymu oraz ziemi. Ze względu na swoje właściwości uspokajające w Indiach jest znany, jako „olejek spokoju”.

Olejek z mięty pieprzowej ( INCI Mentha Piperita (Peppermint) Oil )  to doskonały antyseptyk. Posiada właściwości tonizujące oraz właściwości rozgrzewająco-chłodzące stosuje się go w olejkach do kąpieli, które działają rewelacyjnie na zmęczone mięśnie. Naturalny środek przeciwzapalny, działający bardzo kojąco na skórę ora skórę głowy.

Wyciąg ze spiruliny ( INCI Spirulina Maxima Extract ) , czyli wodorostu morskiego, który ma działanie silnie nawilżające, ochronne, rewitalizujące, odżywiające, regenerujące, napinające, ujędrniające i stymulujące skórę. Jest silnym antyoksydantem. Wyciąga ciężkie metale i oczyszcza. Wspomaga walkę z zwiotczeniami, cellulitem, rozstępami i zmarszczaki. Wzmacnia i odżywia włosy.

Wyciąg z alg Laminaria ( INCI Laminaria Digitata Extract ) to ekstrakt olejowy z listownicy [Laminaria digitata L.]. Roślina ta należy do rodziny alg brunatnych. Wyciąg pozyskiwany jest w niskiej temperaturze z mikronizowanej algi macerowanej w oleju z pestek winogron. Potrzeba 2 kg świeżych alg laminaria, aby pozyskać 1 kg oleju. Laminaria w postaci wysuszonej zawiera 12% wody i 15% soli mineralnych (chlorki, siarczany i jod). Jest ona szczególnie bogata w jod którego stężenie wynosi ok. 0,8% w suchej masie. Wysuszona alga zawiera mniej niż 1% lipidów, ok. 5% protein i maksymalnie 65% cukrów. Laminaria jest głównie wykorzystywana w zwalczaniu cellulitu i otyłości, zarówno samodzielnie jak i w kombinacji z innymi ekstraktami wzmacniającymi jej działanie.  Zawarte w niej sole mineralne min. jod, stymulują ogólny metabolizm i powodują wzrost wymiany osmotycznej, przyczyniając się tym samym do eliminowania nadmiaru płynów z organizmu.

Wyciąg z morszczynu pęcherzykowatego ( INCI Fucus Vesiculosus Extract ) zawiera organiczny jod, potas, alginiany, kwasy tłuszczowe, fukosterol, proteiny, węglowodany, kwas alginowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Działa remineralizująco, przywraca równowagę skórze i odpowiednie nawilżenie. Pomaga usuwać blizny i rozstępy.

Wyciąg z kopru morskiego (INCI Crithmum Maritimum Extract ) zawiera witaminy A, C i E oraz sole mineralne. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco. Odżywia skórę, stymuluje synteze kolagenu i ceramidów, dzięki czemu znajduje zastosowanie w kosmetykach anty-aging. Ujędrnia skórę. Zwalcza cellulit.

Octan tokoferolu ( INCI Tocopheryl Acetate ) to witamina E,  kluczowy przeciwutleniacz występujący w komórkach, zalicza się ją do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Chroni komórki przed utleniaczami, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV, wspomaga leczenie trądziku, blizn, grzybicy.

Bisabobol jest najważniejszym związkiem czynnym zawartym w olejku rumianku lekarskiego w ilości 40-50%, o wyjątkowo szerokim spectrum działania. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przyspiesza proces gojenia i koi podrażnioną, wrażliwą skórę. Hamuje także nadmierny rozrost naskórka i gruczołów łojowych, przez co może być z powodzeniem stosowany jako terapia wspomagająca leczenie zmian trądzikowych i łuszczycy. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienie skóry wywołane stosowaniem detergentów. Jednocześnie zwiększa przenikanie substancji aktywnych przez warstwę rogowa naskórka. Polecany w walce z chorobami skórnymi, do pielęgnacji cery delikatnej, wrażliwej, zwalczający trądzik zwyczajny i łuszczycę.

Kwas linolenowy ( INCI Linolenic Acid ) to nienasycony kwas tłuszczowy omega-6. Nawilża skórę, przyspiesza odnowę komórkową skórę, reguluje czynność gruczołów łojowych, pomoże skórze szorstkiej i popękanej, redukuje plamy i przebarwienia na twarzy.

Linanol ( INCILinalool ) to nienasycony alkohol alifatyczny, należący do grupy terpenów, występuje w przyrodzie naturalnie. Wytwarzany jest przez ponad 200 gatunków roślin, głównie z rodzin Lamiaceae (mięta, aromatyczne zioła), Lauraceae (laur, cynamon, drzewo różane), Rutaceae (owoce cytrusowe), przez brzozę i niektóre gatunki grzybów. Najczęściej otrzymuje się go z olejków eterycznych (linalowego, kolendrowego, pomarańczowego) lub syntetycznie. Jego zapach jest intensywny, kwiatowy z nutą przypraw, zbliżony do konwaliowego. Badania laboratoryjne wykazały, że wdychanie tego związku może zmniejszać stres u szczurów. W kosmetykach linalol funkcjonuje jako środek zapachowy. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Stosowany jest również przeciwko insektom i komarom.

Limonen ( INCI Limonene ) należy do grupy monoterpenów  i występuje w przyrodzie – głównie w skórce cytryny i to on odpowiada za jej charakterystyczny zapach. W przemyśle stosowany jest w wysokich stężeniach jako środek odtłuszczający i czyszczący, czy rozpuszczalnik w farbach, stanowi dodatek smakowy do produktów spożywczych a w kosmetyce – głównie jako komponent zapachowy (stężenie 0,005 – 2%).

 

 

zrzut-ekranu-2016-10-16-o-13-53-32

MOJA SUBIEKTYWNA OCENA

To mój ulubieniec! Polecam go każdemu, kto chce zacząć przygodę z kosmetykami Arbonne, a nie wie na co się zdecydować!

Spójrz na zdjęcia powyżej. Obtarłam wewnętrzną stronę ud. Rana była tak głęboka, że ani miód, mocz, czy olej kokosowy nie działały, a jestem zwolenniczką leczenia naturalnymi sposobami. Dowiedziałam się, że że ten olejek ma właściwości oczyszczające, więc nałożyłam niewielką ilość na ranę. Tego samego dnia rana pokryła się warstwą ochronną, cienką warstwą skóry, która uniemożliwiała zakażenie. W przeciągu 2 dni zagoiła się całkowicie! To było tak niewiarygodne, że zakupiłam inne produkty z tej serii, aby przekonać się, czy ich działanie również daje szybkie rezultaty. Posmarowałam nim ranę mojej mamy po oparzeniu się piecem, a po tygodniu nie było nawet blizny!

Warto go mieć w domowej apteczce, jak i w łazience. 

Litery nadrukowane na niej wykonane są tuszem z soi, dlatego mogą się ścierać. Jedynym minusem jest plastikowa butelka, chociaż pozbawiona BPA. Wszystkie opakowania kosmetyków Arbonne należy poddać recyklingowi, aby nie zaśmiecać świata plastikiem, którego czas rozkładu przekracza nasze życie.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

14 ZASTOSOWAŃ OLEJKU ARBONNE

1 Rozstępy po porodzie, jak i po skokach wagi.

Używam go drugi miesiąc wraz z kremem RE9 advanced firming body cream i maszynką genius ultra i efekt są bardzo widoczne. Niektóre pręgi zbladły, kilka znikło! Wkrótce pochwalę się zdjęciami.

2. Zmniejsza żylaki 

Zmniejsza ich ból oraz widoczność. Polecam włączyć do diety dużą ilość winogron i ich surowych liści. Moja mama widzi efekty.

3. Wygładza drobne zmarszczki

Nie powoduje wysuszania skóry, pomaga zatrzymać wodę w komórkach, jak najdłużej przez co wygładza drobne zmarszczki. To również informacja zauważona przez mamę.

4. Zmniejsza widoczność cellulitu 

Składniki zawarte w olejku mają właściwości zmniejszające widoczność pomarańczowej skórki, a także wyszczuplające.

5. Zmniejsza trądzik i wypryski

Trądzik najczęściej spowodowany jest zbyt wysoką ilością toksyn w organiźmie. Powinien zniknąć po odstawieniu alergenów, jak mleko, cukier, gluten. Pielęgnacja twarzy: przecieranie twarzy olejkiem oraz maseczki z zielonej glinki. Polecam również serię Clear Future, która przynosi niesamowite efekty, pod warunkiem, że przestaniesz używać toksycznych kosmetyków. Myślę, że po miesiącu nie będziesz już chciała wracać do poprzedniego stylu życia.

6. Pomaga przyspieszyć gojenie ran

Dowodem są moje doświadczenia. Również rany powstałe po ukąszeniach owadów zniknęły. Olejek jest uniwersalny!

7. Pomaga na przesuszone końcówki włosów

Wystarczy kropla, rozgrzana między opuszkami palców i wtarta w rozdwojone, przesuszone końcówki, aby znów „odżyły”.

8. Masaż głowy i całego ciała

Używam niewielkiej ilości olejku do masażu głowy i kolana, kiedy odczuwam ból. Uprzednio używam dermaroller, co powoduje lepsze wchłanianie się olejku w głąb skóry. To taki wałek z igłami.

9. Aromatyczne kąpiele i moczenie stóp

Do ciepłej wody dodaję kilka kropelek olejku i zanurzam w niej ciało. Na stopy działa to wyjątkowo relaksująco. Schodzą szybciej odciski.

10. Inhalacja

Przy problemach z zatokami, czy katarze polecam inhalację z solą morską i kilkoma kroplami olejku. Nachyl się nad miską z wrzątkiem, przykryj głowę dużym ręcznikiem i wdychaj.

11. Walka z łupieżem

12. Olejek do prania

W zastępstwie dla płynów do płukania. Kilka kropel nada morskiego aromatu naszym ubraniom.

13. Odciski na stopach

Zauważyłam, że przyspiesza złuszczanie się odcisków i wyrównuje powierzchnię stóp.

14. Przesuszone ręce i usta

Koi i nawilża.

 


żródła: informacje o składnikach, ecospa, sklep arbonne