WEGAŃSKIE MANGO BARFI Z INDII

#barfi #indian cuisine #kuchnia indyjska #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Barfi to cieszące zmysł wzroku łakocie z Indii. Nazwa wywodzi się jednak z języka perskiego, bowiem barf to śnieg.

Przygotowuje się je najczęściej ze sproszkowanego mleka, ale są i takie rodzaje, gdzie używa się wyłącznie mąki z orzechów.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Przygotowuje się je najczęściej z okazji świąt, jak i uroczystości weselnych. Wierzch dekorowany jest jadalnym srebrem, migdałami, nerkowcami, czasem kwiatami. Moim zdaniem przypomina to jadalne klejnoty.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki

2 szklanki mąki kokosowej

1 szklanka pulpy z mango

1,5 szklanki mleka kokosowego w proszku

1 szklanka cukru kokosowego

1 łyżeczka kardamonu w proszku

1, 5 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki. Rozgrzej olej kokosowy na patelni, a następnie dodaj mąkę kokosową, cukier i pulpę z mango.

Dokładnie wymieszaj. Zmniejsz stopień grzania na średni. Mieszając, odliczaj czas 15-20 minut. Dodaj kardamon.

Przygotuj silikonową foremkę. Wyłóż masę i rozprowadź równomiernie po powierzchni.

Natnij nożem z dwóch stron, aby po wyjęciu powstały romby. Poczekaj, jak barfi wystygnie, a następnie ostrożnie wyjmij.