PIECZONE FRYTKI Z YAMA I BATATA

#frytki #vegan #yam

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jadłaś kiedyś yama? Długi korzeń – bulwa. Podobna w smaku do pietruszki, ale bardziej mączasta / skrobiowa. Dostałam ją w prezencie z Wielkiej Brytanii i postanowiłam upiec w formie frytek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Warzywo oryginalne, ale też i sycące. Do zestawu dołączyłam inną bulwę: słodki ziemniak, znany pod pseudonimem batat albo patat.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki:

1/2 długiego yama

1 batat – słodki ziemniak

1 szklanka nieaktywnych drożdży

Oliwa, zioła, sól morska

Przygotowanie:

Obierz ze skórki yama i słodkiego ziemniaka. Pokrój na mniejsze kawałki, a następnie w podłużne paski a’la frytki.

Wrzuć do głębokiej miski. Polej oliwą, posyp ziołami i solą. Dodaj nieaktywne drożdże. Wymieszaj, podlej oliwą, jeśli za sucho.

Podgrzej piekarnik do 200 st C z włączoną funkcją termoobiegu. Wyłóż frytki na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 20 min.