WEGAŃSKI HALAL BEKON Z TEMPEH

#becon #bekon #dania imitujące mięso #eid al adha #eid al fitr #fake meat dishes #tempeh #vegan

Zrzut ekranu 2016-07-02 o 21.06.51

W islamie, tak jak i w judaizmie Jedyny Bóg zabrania spożywania mięsa wieprzowego. Muzułmanie muszą obejść się smakiem na widok bekonu, tak samo zresztą, jak większość wegan. Na szczęście można go stworzyć w całkiem roślinnym wydaniu z bakłażana, kokosa, papieru ryżowego lub z tempeh. Postaram się stworzyć wszystkie alternatywne wersje, ale dziś zabieram się za pierwszą pozycję od końca. Tempeh to zlepek sfermentowanych ziaren soi. Można go stworzyć samemu, co jest pracochłonne lub zamówić przez internet lub upolować w sklepie ze zdrową żywnością.

Potrzebne składniki:

1 paczka naturalnego tempeh 200 g

2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

3 łyżki dyniowego / pomidorowego ketchupu

1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Wymieszaj sproszkowany czosnek z ketchupem i sosem sojowym. Tempeh potnij w cienkie plasterki i wymieszaj dokładnie z marynatą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Na koniec podsmaż z obu stron na oleju kokosowym, aby bekon był zarumieniony i chrupiący.