WEGAŃSKI BAKŁAŻAN Z FASOLĄ DUSZONY W POMIDORACH W ARABSKIM STYLU

#bakłażan #eid al adha #eid al fitr #kuchnia arabska #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Przed miesiącem ramadan wracam ponownie z propozycjami kuchnia Bliskiego Wschodu, aby jak najwięcej sióstr i braci przekonać, by mogli spróbować kuchni wegańskiej. Dania gotowane, czy surowe mogą być tak samo pożywne, jak te oryginalne. Rośliny dostarczają zdrowszych jakościowo składników odżywczych, niż produkty pochodzenia odzwierzęcego. Zresztą, jeśli ma to być post, więc dieta roślinna idealnie się wpasuje w rytm pomiędzy suchą głodówką. Wtedy oczyszczanie duchowe, jak i organizmu przyniesie większy sens, niż po kilku godzinnej głodówce rzucisz się na smażone kawałki mięsne, kawę z cukrem i cukier. Znani na całym świecie imani nawołują do umiaru, a także coraz częściej przychylnie rozpatrują odżywianie dietą wegetariańską lub wegańską.

Składniki

2 bakłażany, pokrojone w plasterki

2 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę

1 puszka białej fasoli 

1 cebula, obrana z łupiny i drobno posiekana w kostkę

1 ząbek czosnku, starty na tarce

2 łyżki oleju kokosowego do smażenia

1/3 szklanki wody

2 łyżeczki pasty harissa

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego tymianku

Pieprz ziołowy, sól morska, drożdże nieaktywne

2 łyżeczki soku z cytryny

świeże oregano do ozdoby

Sposób wykonania

Długa lista składników, ale proszę się nie przerażać, bo większość z nich do „ulepszacze” smaku i przyprawy.

Na rozgrzanej patelni roztop olej kokosowy i smaż cebulę z czosnkiem, aż się przyrumienią, nie zwęglą. Dodaj plastry bakłażana i smaż. Pewnie potrwa to z 8-10 minut.

Następnie dodaj pomidory, wodę, harissę, przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przykryj patelnię przykrywką i duś 10-15 minut. Pod koniec dodaj sok z cytryny i fasolę. Kontynuuj proces duszenia przez następne 2 minuty. Potrawka jest już gotowa.