WEGAŃSKA MUSAQA’A ( PYSZNA ARABSKA MUSAKA )

#arabic cuisine #aubergines #bakłażan #eggplant #eid al adha #eid al fitr #kuchnia arabska #musaka #musaqa'a #ramadan #the jewelled kitchen

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Musaka to nic innego, jak zapiekanka z bakłażana duszona w sosie. W kuchni greckiej z mięsem i beszamelem, ale w arabskiej całkiem roślinna! Przepis pochodzi z książki „The Jewelled Kitchen, chociaż i tak dodałam coś od siebie! Danie przepyszne! Do dziś nie potrafię zapomnieć tego smaku rozpływającego się niczym masło bakłażana!


3 duże bakłażany 

1/2 szklanki oliwy tłoczonej na zimno

3 duże pomidory

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 cebula, pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku, pokrojonego drobno w kostkę

1 łyżeczka przyprawy chana masala, jak nie więcej

2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżka pasty pomidorowej z kartonika

Sól himalajska, pieprz czarny do smaku

Nastaw piekarnik z termoobiegiem na 200 stopni. Góra i dół.

Umyj bakłażany i pokrój na plastry, mniej więcej 2 centymetrowe.

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posmaruj z obu stron oliwą. Posyp wierzch solą.

Wstaw do piekarnika na 20 minut. W między czasie zagotuj wodę w czajniku.

Włóż pomidory do miski i zalej wrzątkiem. Odczekaj kilka minut. Ta metoda pozwoli zdjąć szybko skórki. Pokrój i usuń nasiona.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Przyrumień cebulę z czosnkiem. Po 5 minut cebula powinna być już miękka. Dodaj przyprawy.

Dodaj pomidory, pastę pomidorową i wymieszaj. Przykryj i gotuj przez chwilę. Następnie zmniejsz grzanie. Duś 20 minut.

Wyjmij plastry bakłażana z piekarnika. Ułóż je na patelni z pomidorowym sosem. Kładź jedno przy drugim.

Przykryj przykrywką i duś następne 20-15 minut. Wyłącz grzanie i pozostaw do wystygnięcia. Smacznego.