ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z KASZĄ PĘCZAK

#bakłażan #eid al adha #eid al fitr #faszerowane warzywa #kasza pęczak #pearl barley groats #pieczone bakłażany #ramadan #stuffed vegetables

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Bardzo mi zależało na przerobieniu kilku opcji na wegańskie danie z bakłażanem! Na dziś przygotowałam zapiekany miąższ tego warzywa z kaszą pęczak i przyprawami. Proste, sycące i smaczne, czyli wszystkie trzy cechy, których oczekujesz od jedzenia zimą.


2 bakłażany

3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soku z limonki

Sól himalajska / pieprz / drożdże nieaktywne

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki tahini 

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kminu rzymskiego

Pokrój bakłażany na pół.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Ułóż połówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 30 minut, aż miąższ stanie się miękki.

Po upieczeniu, wyjmij miąższ z bakłażanów, zostawiając brzeg, który podtrzyma brzegi przed grawitacją.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek, pokrojony w kostkę.

Kiedy się zarumienią, dodaj kaszę pęczak i pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i wyłącz grzanie.

Nałóż do wnętrza wydrążonych bakłażanów farsz.

Ułóż ponownie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Piecz  15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wierzch możesz dodatkowo doprawić. Smacznego!