CO ZŁEGO JEST W OWOCACH KANDYZOWANYCH?

#biały cukier #dwutlenek siarki #kandyzowanie #loupe #owoce kandyzowane #pod lupą #siarczany

10547260_978585942167077_6285606885361998464_oOwoce kandyzowane są często dodawane do gotowych mieszanek muesli, czy mieszanek „fit”, ale czy powinny się tam znajdować?


Kandyzowanie polega na kilkukrotnym smażeniu owoców w syropie z cukru białego! Później się je suszy i zamyka w pojemniku. Brzmi słodko, ale niezdrowo. Od owoców nie da się utyć, pod warunkiem, że jesz tylko świeże i surowe! Kilku krotnie wałkowałam na blogu temat szkodliwości białego cukru! Czy muszę się znowu powtarzać?

Owoce kandyzowane są dodatkowo pokrywane dwutlenkiem siarki / siarczanami ( E220 / E221 / E222 / E223 / E224 / E226 / E227  / E228 ), która zabija witaminy min. B12 i E! Wywołuje reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłóca pracę jelit i wywołuje astmę.