ARABSKI BAKŁAŻAN Z MAKARONEM

#arabic cuisine #bakłażan #dania makaronowe #eggplant #eid al adha #eid al fitr #kuchnia arabska #pasta&noodles dishes #ramadan #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bakłażanowe szaleństwo trwa! Kolejna propozycja to makaron z warzywami, ale po arabsku. Dla większości Polaków arabską nację wrzuca się do jednego worka, ale to zły pomysł. Wiem, jak bardzo oburzamy się, kiedy ktoś pomyli nas z Rosjanami, Litwinami, czy Ukraińcami! Oj, ile tłumaczenia, że mamy inny język i inną kulturę! Arab Arabowi nie równy, tak samo w kuchni, czy w modzie. Co innego jada się w Syrii, a co innego w Emiratach. Niektóre dania są podobne, tak jak słowiańskie pierogi, czy kluski, ale różnic wytknę więcej. Moje danie nazwałam „arabskie”, bo to tylko luźna inspiracja smaków, które kojarzą się z moimi podróżami po Azji i Afryce.


1 paczka dowolnego rodzaju makaronu

3 łyżki oleju kokosowego

3 ząbki czosnku

2 bakłażany

Sól  himalajska + Pierz czarna

390 gram krojonych pomidorów z kartoniku

1/2 kostki tofu / lub wegański ser topniejący

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Na rozgrzanej patelni rozlej olej kokosowy i podsmaż ząbki czosnku. Bakłażany pokrój w kostkę. Dodaj, kiedy czosnek się przy rumieni.

Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj. Zmniejsz grzanie, kiedy bakłażan stanie się miękki.

Dodaj krojone pomidory. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5 minut. Zdejmij z płyty.

Wymieszaj sos z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu pokrusz tofu lub startym serem wegańskim.

Wstaw do piekarnika na 15- 20 minut. Wierzch możesz ozdobić natką pietruszki lub innymi liściami.