JAK MYĆ OWOCE I WARZYWA?

#jak myć #ocet jabłkowy #owoce #tips #warzywa

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wszystkie owoce i warzywa ( nawet organiczne ) wymagają mycia przed spożyciem! Zwłaszcza na surowo! Nieorganiczne są naszpikowane pestycydami,herbicydami, a dodatkowo woskowane. Nawet organiczne owoce / warzywa mogą zawierać pestycydy, ale przede wszystkim są brudne. A tam, gdzie brud, tam przeważnie bakterie! Ludzie zbierają je gołymi rękami, pakują, przepakowują, trzymają w magazynach, a później w sklepach. W ten sposób przenoszą się różne bakterie, jak Listeria, Salmonella, E.Coli. Nie zapominaj również o owadach, larwach i jajeczkach, które mogą pojawiać się na skórkach. Musisz myć wszystko, nawet te owoce i warzywa, które obierzesz później ze skórek. Bakterie potrafią przeskakiwać na noże, deski do krojenia i dalej, w głąb twej kuchni …


1 . WYMOCZ

Wszystkie owoce i warzywa ( liście również ) wymocz w wodzie z octem jabłkowym. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz płyny do mycia, ale ceny są wysokie, a taką skuteczność osiągniesz domowymi sposobami.

PRZEPIS

8 szklanek wody

2 łyżki octu jabłkowego

Wlej wodę do miski. Dodaj ocet jabłkowy. Zamieszaj. Włóż warzywa i owoce do miski. Mocz przez 15 minut.

2. WYSZORUJ

Przy pomocy szczotki spożywczej wyszoruj dokładnie skórkę, rowki i szczeliny.

3. OPŁUCZ I OSUSZ

Opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz czystym ręcznikiem lub ściereczką.