PIKANTNY KOKOS A’LA KURCZAK PO TAJSKU

#dania imitujące mięso #fake meat dishes #ginger #imbir #kuchnia tajska #lime juice #lime zest #love on plate #markus rothkranz #miąższ z młodego kokosa #nama shoyu #skórka z limonki #słodka papryka w proszku #sok z limonki #sweet paprika powder #thai cuisine #young thai coconut

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Miąższ z młodego kokosa imituje fakturę mięsa lepiej, niż soja, czy gluten. Jest też zdrowszy, lekko strawny i bardzo odżywczy. Przygotowałam z niego tajskie danie a’la pikantny kurczak z curry. Przepis zaczerpnięty jest z książki „Love on Plate” M.Rothkranz


1 szklanka młodego kokosa tajskiego

3 łyżki nama shoyu ( zdrowszej wersji sosu sojowego )

1 łyżeczka słodkiej papryczki

1/2 łyżeczki startej skórki limonki

2 łyżki świeżego soku z limonki

2 łyżki surowej oliwy z oliwek 

1 1/2 łyżki przeciśniętej przez praskę trawy cytrynowej

1 łyżka przeciśniętego  przez praskę imbiru

1/4 łyżeczki curry w proszku

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Miąższ z kokosa pokrój w podłużne plasterki, a następnie przełóż do większej miseczki.

W małej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. W ten sposób powstanie marynata.

Przelej ją do miski z kokosem, a następnie dokładnie wmasuj / wymieszaj.

Wstaw miskę z marynatą i kokosem do dehydratora. Temperatura niech wynosi 42stC. Po 2 godzinach będzie gotowe.

Wyłóż danie na talerzyk. Ozdób wierzch posiekanymi warzywami, liściami bazylii i mięty. Smacznego