WŁOSKIE BABECZKI | WPIS GOŚCINNY @SUROWY STAN

#ciasta&ciasteczka #cynamon #guest post #jabłko #kakao #kardamon #len #mandarynki #olej kokosowy #orzechy włoskie #raw #rodzynki #surowy stan #włoskie babeczki

Zrzut ekranu 2015-11-25 o 02.40.0912214299_1556673557919419_1043297986_o

Autorka bloga Surowy Stan przygotowała dla was dzisiejszy wpis gościnny. Od kilku lat jest zafascynowana witarianizmem. Wprowadzenie go do jej życia było jedną z najlepszych życiowych decyzji. Z fascynacji narodził się pomysł założenia bloga. Ania stara się przedstawiać przepisy na proste i pyszne dania z naturalnych i łatwo dostępnych składników. Okazuje się, że surowa kuchnia roślinna jest niewiarygodnie różnorodna.

12235564_1556673554586086_676097697_o

Włoskie babeczki – idealne połączenie słodkiego, czekoladowego spodu z orzechową masą. 

Składniki:

Spód:

siemię lniane 100 g

niesiarkowane rodzynki 150 g

kakao 2 łyżki

Masa orzechowa:

orzechy włoskie 200 g

mandarynki 2 małe sztuki

olej kokosowy 3-4 łyżki

cynamon 1 łyżka

kardamon ½ łyżeczki

Dodatki:

jabłko

kilka orzechów włoskich

cynamon

kilka niesiarkowanych rodzynek

Z podanych ilości wychodzi około 6 sztuk babeczek.

Przygotowanie spodu: Zmielone na mąkę siemię lniane blendujemy z rodzynkami i kakao. Powstałym ciastem wykładamy foremki (najwygodniejsza jest silikonowa forma do babeczek).

Przygotowanie masy orzechowej: Zaczynamy od zmielenia orzechów i oleju kokosowego na masło. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Masę wylewamy na spody i wstawiamy do zamrażarki na około godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy babeczki, przyozdabiamy kawałkami jabłka, orzechami, rodzynkami, cynamonem i gotowe. Smacznego!