CZY JEDZĄC BATONIKI BIAŁKOWE SZKODZISZ ZDROWIU?

#batony białkowe #batony proteinowe #loupe #Sante #Smart Food #sukraloza

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Spotykam je w sklepach sportowych i sklepach ze „zdrową” żywnością. Ich celem jest skusić osoby aktywne do zakupu, by mogły zaspokoić głód organizmu na białko.

Nadal mało osób wie, że nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego, ma odwrotny wpływ na organizm, niż głoszą reklamy i niedouczeni lekarze. Mleko zakwasza organizm, powoduje alergie, astmę, trądzik i gwarantuje osteoporozę, cukrzycę lub inną chorobę cywilizacyjną. Pijąc mleko ( zwłaszcza pasteryzowane ) będziesz cierpieć.

Skąd więc czerpać zdrowe białko? Polecam zielone liście, zielone warzywa np. brokuł, kasze, kiełki, strączki, nasiona, orzechy i wodorosty. Najlepiej na surowo, namoczone lub skiełkowane.


Do tego tematu wrócę innym razem, a dziś przyjrzę się pod lupą kilku batonikom wysokoproteinowym / białkowym firmy Smart Food oraz Sante. Myślę, że ten temat doczeka się kontynuacji, bo na rynku jest więcej tego typu przekąsek, chociaż ich składy są do siebie łudząco podobne. Podam również namiary na zdrowe batoniki, bez mleka i cukru.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

BATON O SMAKU SERNIKA CYTRYNOWEGO W BIAŁEJ CZEKOLADZIE

  • 137 kalorii / 35 gram
  • wzbogacony witaminami
  • bogate źródło białka 32%
  • energia przed i po treningu
  • uzupełnienie diety

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Patrzę na tabelkę z wartościami odżywczymi.

Tłuszcz 3,4 gram | Węglowodany 15,4 gram | Białko 11,2 gram

Składniki: białka mleka, syrop glukozowo fruktozowy, syrop fruktozowy, biała czekolada 17,1% ( cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, lecytyna sojowa, aromaty ), hydrolizowany kolagen, olej palmowy, glukoza, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, aromaty, sól, lecytyna sojowa, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, witaminy: C, B3,E, B5, B2, B6, B1, B7, B12, beta karoten.

Białka mleka krowiego ( białka kazeinowe  ), których organizm ludzki nie trawi we właściwy sposób, w przeciwieństwie do mleka ludzkiego w okresie niemowlęcym. Mit spożywania produktów mlecznych wciąż jest na topie, mimo, że powstało wiele publikacji naukowych potwierdzających, że to pasteryzowane mleko to problem dla cywilizacji ludzkiej. Zamiast wzrastać w siłę, pogrążamy jedni drugich w chorobach i cierpieniu.

Białka w batoniku jest naprawdę dużo. Na pierwszy rzut oka, bo według tabelki jest go zdecydowanie mniej, niż węglowodanów.

Węglowodany pochodzą z syropu glukozowo fruktozowego, białego cukru i glukozy. Cudowne zestawienie dla człowieka, który dba o swoje ciało i zdrowie, każdego dnia.

Hydrolizowany kolagen to żelatyna, zapewne wieprzowa lub wołowa. Producenci powinni poczytać o mchu irlandzkim – naturalnym morskim kolagenie, bo przyjmowania martwych elementów zwierząt, nie sprzyja poprawie, a pogarsza stan zdrowia.

Substancja utrzymująca wilgoć to nie brzmi smacznie, ale czepiam się.

Witaminy są syntetyczne, aby właściwie odżywiały organizm, powinny być częścią surowego pokarmu, a nie laboratoryjnie wydzielonym elementem. Najczęściej są wydalane w całości wraz z moczem, bo nie są właściwie rozpoznawane przez organizm.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

BATON CZEKOLADOWY W MLECZNEJ CZEKOLADZIE

  • 203 kalorie / 55 gram
  • pysznie chrupiący
  • uzupełnienie diety
  • bogate źródło białka 36%
  • energia po treningu

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tłuszcz 7,1 gram | Węglowodany 12,3 gram | Białko 19,8 gram

Składniki: chrupki sojowe (białko sojowe, skrobia z tapioki, sól ), środek zagęszczający – polidekstroza, mleczna czekolada 12,7% ( cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masa kakaowa, lecytyna sojowa, aromaty ), glicerol, masa kakaowa, chrupki z białka serwatki ( białka serwatki – zawiera mleko, mąka ryżowa, lecytyna sojowa, hydrolizat żelatyny, białka mleka, odtłuszczone kakao, olej palmowy, aromat, lecytyna sojowa, sukraloza – substancja słodząca.

Sukraloza to syntetyczny słodzik made in laboratorium, tak samo, jak xylitol, czy aspartam. Sukraloza rozkłada się na 2 szkodliwe dla organizmu związki: chloroglukozę i chlorofuktozę. Wpływa negatywnie na florę bakteryjną, zmienia poziom glukozy we krwi, mogą uszkadzać nabłonek jelita.  Zalecam unikać!

Polidekstroza to substancja syntetyczna.  Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo to unikaj nadmiaru syntetycznych zagęszczaczy, witamin i słodzików! Chemia, którą organizm bezpiecznie przyswaja, znajduje się w naturze!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

GO ON! PROTEIN BAR ORZECHOWY Z DODATKIEM INULINY W CZEKOLADZIE

  • 50 gram // 226 kalorii

Tłuszcz 11,5 gram | Węglowodany 19, 8 gram | Białko 9,3 gram

Składniki: syrop glukozowy, czekolada 25 % ( miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy ), koncentrat białek serwatkowych  WPC 80 ( mleko ),  tłuszcz palmowy,  inulina 5%, orzechy laskowe 5%, sorbitole – substancja utrzymująca wilgoć, aromat, lecytyna sojowa.

Lecytyna sojowa to produkt z soi modyfikowanej genetycznie. Gmo w pożywieniu zwiększa ryzyko nowotworów.

W tym batonie więcej jest węglowodanów, niż białek i węglowodany pochodzą z syropu glukozowego i białego cukru! Tylko 5% inuliny, którą pozyskuje się przeważnie z cykorii, ale również w sposób laboratoryjny. Naturalne słodziki to: zielona stewia, surowy miód, sproszkowane daktyle, czy sproszkowany owoc lucumy.

Naturalny aromat waniliowy produkuje się z gruczołów bobra, więc ani to etyczne, ani nie ma za wiele wspólnego z wanilią.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

GO ON! PROTEIN BAR ŻURAWINOWY Z DODATKIEM GOJI I INULINY W CZEKOLADZIE

50 gram // 218 kalorii

Tłuszcz 9,9 g | Węglowodany 21,4 g | Białko 8, 9 g

Składniki: syrop glukozowy, czekolada 25% ( miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy ), koncentrat białek serwatkowych WPC 80 ( z mleka ), tłuszcz palmowy, inulina 5%, żurawina suszona słodzona 4,3% ( żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy ), suszone jagody goji 1,7 %, sorbitole, lecytyna sojowa, aromat.

Nie mam nic przeciwko węglowodanom, jeśli pochodzą one z owoców, bulw, czy kasz. Jeśli batonik reklamuje się, jako białkowy, a węglowodanów jest dwukrotnie więcej od białek i to pochodzenia najgorszego wymiaru, to mi to przeszkadza.

Owoców jest tu bardzo mało, za pewne siarkowane! Bezwartościowe. Żurawina słodzona cukrem. Nie widzę tu nic pożywnego i potrzebnego dla ludzi dbających o swoje zdrowie.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

BATON Z ŻURAWINA I MALINAMI W POLEWIE JOGURTOWEJ

Tłuszcz 6 g | Węglowodany 15,6 g | Białko 19,4 g

Składniki: chrupki sojowe (białko sojowe, skrobia z tapioki, sól ), środek zagęszczający – polidekstroza, polewa jogurtowa 12,7 % ( cukier, masło kakaowe, odtłuszczony jogurt w proszku, laktoza, lecytyna sojowa, kwas cytrynowy), glicerol, chrupki z białka serwatki ( białka serwatki – zawiera mleko, mąka ryżowa, lecytyna sojowa, hydrolizat żelatyny, białka mleka, cukier, olej palmowy, słodzone żurawiny 2,3%, mleko w proszku, odtłuszczony jogurt w proszku, masło kakaowe, maliny 0,6%, aromaty, lecytyna sojowa, odtłuszczone mleko w proszku, wanilia.

Białko sojowe powinno być pochodzenia organicznego. Jest tu cukier, siarkowane owoce z cukrem, mleko i zdecydowanie za mało owoców.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

BATON O SMAKU OWOCÓW LEŚNYCH W BIAŁEJ CZEKOLADZIE

Składniki: białka mleka,  syrop fruktozowy, biała czekolada 17,1% ( cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, lecytyna sojowa, aromaty ), hydrolizowany kolagen – żelatyna, olej palmowy, glukoza, glicerol, sól, lecytyna sojowa, aromaty, kwas cytrynowy, syntetyczne witaminy C, B3, E, B5, B2, B6, B1, B7, B12, beta karoten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

GO ON! PROTEIN BAR Z DODATKIEM INULINY W CZEKOLADZIE

Składniki: syrop glukozowy, czekolada 25% ( miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy), koncentrat białek serwatkowych WPC 80, tłuszcz palmowy, inulina 5%, sorbitole, naturalny aromat waniliowy, lecytyna sojowa.


 

Ceny tych batoników są wysokie. Płacisz za koszmarnie niezdrowe cukry, w połączeniu z chińską żelatyną, syntetycznymi witaminami i produktami pochodzenia mlecznego, które zamiast pomagać, szkodzą organizmowi. Na naszym rynku są również wegańskie batony, ale uważam, że najlepsze są witariańskie z organicznych owoców i orzechów. Pomogę również przygotować batoniki w domu.