ZAPIEKANE JABŁKOWE TARTY Z KASZTANAMI

#apple pie #chest #cinnamon #cynamon #kasztany #maple syrup #syrop klonowy #tarta jabłkowa #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Tarta jabłkowa, którą przygotowałam nie zawiera żadnego spodu z mąki, czy orzechów. Stworzyłam lekko strawny deser, który składa się wyłącznie z 2 składników – jabłek i kasztanów jadalnych. Dopełnieniem smaku zajął się cynamon z syropem klonowym.


SKŁADNIKI NA 4 TARTY

2 duże jabłuszka, umyte

2 garście upieczonych kasztanów jadalnych

4 łyżki syropu klonowego „C”

2 łyżki cynamonu

Jabłka przekrój w połowie. W ten sposób zyskasz 4 połówki.

Wydrąż z nich gniazdo nasienne, ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek.

Przy pomocy łyżki wydrap miąższ ze środka, tworząc dziuple. Nie wyrzucaj wnętrzności. Przełóż je do miski.

Kasztany obierz ze skórek, a następnie posiekaj je w drobniejsze kawałki. Przełóż do miski z miąższem jabłka.

Dodaj do nich cynamon i 2 łyżki syropu klonowego. Dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcję nadzienia do każdego jabłka, a następnie polej pozostałą porcją syropu.

Cztery sztuki zdrowszych wersji jabłkowych tart włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 15 minut.