CHIŃSKI MAKARON SEITAN CHOW FUN (GON CHOW NGAU HO)

#asian cuisine #chinese cuisine #chow fun #dania imitujące mięso #dania makaronowe #fake meat dishes #kuchnia azjatycka #kuchnia chińska #makarony #pasta&noodles dishes #seitan #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Chińska potrawa Beef Chow Fun to mieszanka makaronu ryżowego z podsmażoną wołowiną i kiełkami fasoli mung. Niektórzy podają je w postaci zupy, ale ja wybrałam opcję z patelni. A powinien być wok. Jest jak jest, ważne aby było smacznie!

W kuchni wegańskiej, czy to wegetariańskiej nie ma mowy o podawaniu martwych zwierząt, dlatego wołowinę zastąpiłam seitanem, a dokładnie gotowymi kawałkami w sosie bbq. Do znalezienia w internecie lub przygotowaniu samemu.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SKŁADNIKI CHOW FUN

2 garście „mięsnych” kawałków z seitana

1 paczka chińskiego makaronu

2 łyżki oleju do smażenia ( najzdrowsza opcja to kokosowy ) 

1 biała cebulka, obrana i pokrojona w plasterki

1/2 szklanki kiełków mung

4 szalotki, pokrojonych w  plasterki

1 łyżeczka oleju sezamowego, prażonego

Sól + Pieprz, do doprawienia wedle uznania

SKŁADNIKI NA SOS

3 ząbki czosnku, przeciśniętych przez praskę

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

Wymieszaj składniki na sos w miseczce. Odstaw na 10 minut.

W tym czasie rozgrzej olej na patelni. Podsmaż cebulę, a kiedy się już zarumieni ( mieszaj, aby nie przypalić ), dodaj seitanowe kawałki.

Po 10 minutach zmniejsz nieco grzanie i dodaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj również makaron oraz sos. Wymieszaj.

Przykryj patelnię pokrywką i zostaw na 7 minut. Następnie ponownie przemieszaj danie i zdejmij z gazu.

Makaron przełóż na półmisek lub rozdziel porcje na talerzu. Najlepiej smakuje jedzony na ciepło.