MAROKAŃSKA SAŁATKA Z BATATEM I CIECIORKĄ // EID AL ADHA

#apple cider vinegar #bataty #black lentils #chickpea #cicierzyca #cinnamon #cranberry #cynamon #czarna fasola #czarna sól kala namak #dressing #eid al adha #eid al fitr #extra virgin oil #granat #islam #kala namak salt #komosa ryżowa #kuchnia marokańska #lemon juice #lucuma #mięta #mint #moroccan cuisine #mustard #musztarda #ocet jabłkowy #oliwa z oliwek #pasta pomidorowa #pomegranate #quinoa #ramadan #red quinoa #salads #sałatki&surówki #sauce&dips #słodkie ziemniaki #sok z cytryny #sweet potato #tomatoe paste #vegan #wytrawne sosy&dipy #żurawina

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Eid Al Adha to ważne święto dla muzułmanów. Ponoć ważniejsze od Eid Al Fitr ( ostatni dzień Ramadanu ). We mnie wzbudza ono mieszane uczucia, bo nie podoba mi się poświęcanie tak wielu istnień w imię tradycji. Mam na myśli podrzynanie gardeł owieczkom i wielbłądom. To nie w moim stylu i myśl o tym napawa mnie wielkim smutkiem. Uważam, że w dzisiejszych czasach, cenniejsze jest ofiarować życie zwierzętom, które bardzo cierpią przez masową hodowlę. Cierpi przez to nasz klimat i planeta. Obumiera. Wysycha. To mnie smuci najbardziej. Boję się o przyszłość moich dzieci …


 

Eid Al Adha to święto wypadające dziesiątego dnia miesiąca zul hidżdża. W ten dzień czcimy wydarzenie, kiedy Bóg nakazał prorokowi Abrahamowi  zabicie swojego syna Izmaela. To była próba, a że prorok nie zawahał się, w nagrodę Bóg ocalił życie jego potomka, a zamiast niego w ofierze został złożony baranek.  Na cześć tego dnia muzułmanie też powinni złożyć życie zwierzęcia , a potem posilić się jego mięsem. Wielu katolików jest bardzo oburzonym strumieniami krwi, ale tak samo w imię tradycji ubijany jest karp w grudniu.


 

Jak wiecie wegetarianką jestem od 14 lat i o żadnych ciałach zwierząt w mojej diecie nie ma mowy! Pragnę promować ten styl żywienia, wśród sunnickiej ummy i z okazji zbliżających się świąt dzielę się przepisami na zdrowe, wegańskie potrawy, którymi możecie zastąpić jagnięcinę, czy kurczaka.


 

Przygotowałam przepis na marokańską sałatkę ze słodkich ziemniaków ( batatów), ciecierzycy, czarnej fasoli, czerwonej komosy, nasion granatu i innych wspaniałości! A do tego jeszcze dressing! Danie bardzo sycące i barwne.  Zapraszam do stołu!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAŁATKA

2 słodkie ziemniaki / bataty, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

1 puszka ciecierzycy, odcedzona z zalewy i opłukana pod bieżącą wodą

1 puszka czarnej fasoli, odcedzonej z zalewy i opłukanej pod bieżącą wodą

1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej ( quinoa)

1/2 szklanki ulubionych nasion np. słonecznika, pestek dyni, nasion chia

1 garść drobno posiekanych listków mięty, do ozdoby

1/4 szklanki suszonej żurawiny, bez cukru

1 granat, same pestki

Zagotuj wodę ( lekko osoloną solą morską ) i włóż do niej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez 10 minut, aż zmiękną. Odcedź. Włóż do miski. Dodaj ciecierzycę, czarną fasolę i komosę ryżową. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ulubione nasiona. W mojej kompozycji pojawił się słonecznik i nasiona chia. Nie zapomnij o żurawinie i pestkach. Na koniec udekoruj sałatkę liściami mięty.

DRESSING

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka sproszkowanej lucumy / lub innego słodzika

1 świeżo wyciśnięta cytryna

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki pasty pomidorowej

Szczypta soli kala namak

Szczypta cynamonu

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a następnie polej sałatkę i wymieszaj.