Wegańskie orkiszowe paje wypełnione farszem z bakłażanów

#bakłażan #eggplant #mąka orkiszowa #paj #pie #śniadania wege futrzaka #spelt flour #vegan

11879166_902749296447438_5433762284766892171_o

4 bakłażany 

4 średnie cebule, posiekane w kostkę

4 ząbki czosnku

16 łyżek mąki orkiszowej 

9 łyżek skrobi ziemniaczanej

1/2 cytryny, wyciśniętej na sok

1 garść natki pietruszki, poszatkowanej

Pieprz & Sól do smaku, zioła 

Bakłażany przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Wystarczy 5-10 minut. Następnie wydrap łyżką miąższ ze skórki, przełóż do miski i zmiksuj na gładko blenderem ręcznym.

Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij z gazu i dodaj do bakłażanów. Wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię i pozostałe składniki. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Włącz piekarnik z termoobiegiem. Grzanie górne i dolne. Temperatura 200C. Ciasto przełóż do silikonowych foremek i wstaw do pieczenia na 40 minut.


 

Przepis zaczerpnięty z bloga Śniadania Wege Futrzaka