Witariańskie burgery a’la wołowe

#burgers #burgery #dania imitujące mięso #fake meat dishes #markus rothkranz #raw

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Witariańskie, ale też i wegańskie, czyli całkowicie pozbawione składników pochodzenia odzwierzęcego! W smaku łudząco podobne do mielonych burgerów wołowych, więc mięsożerni domownicy, czy goście powinni być usatysfakcjonowani!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki na 1 burgera ( podwoiłam ilość i dałam więcej buraków)

1 szklanka namoczonego słonecznika, bez łuski

1/2 szklanki pokrojonej drobno marchewki

1/2 łyżeczki pokrojonego buraka 

1/2 szklanki migdałów, zmielonych na mąkę

1 łyżeczka sosu sojowego / jasnego miso

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

1 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Zrzut ekranu 2015-08-02 o 15.29.33

Pierwsze trzy składniki ( słonecznik, marchew, burak ) przeciśnij przez wlot wyciskarki. Sok wypij, a pulpę przełóż do malaksera. Dodaj mąkę migdałową, pozostałe składniki i zmiksuj na gładką, lepką masę. Nałóż łyżką porcję i ulep w dłoniach kulę. Spłaszcz ją dopiero na papierze do suszenia Excalibura. Wierzch możesz posypać słodką papryką w proszku. Suszenie zajmie godzinę w temperaturze 60sC, a później 2 godziny w 42stC.