Witariańska czekoladowa „kasza manna”

#cacao powder #chia #kakao #kaszka manna #migdały #porridge #raw

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Przepis powstał przez przypadek, w wyniku eksperymentu, ale od razu po skosztowaniu, wiedziałam, że to idealnie podrobiona receptura na kaszkę mannę! Dziś podana dla czekolado holików, ale jeśli pominiesz kakao, to otrzymasz neutralną wersję. Wykorzystaj też owoce sezonowe, sproszkowaną wanilię lub inne proszki.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

2 garście namoczonych migdałów 

3 łyżki nasion chia 

1 łyżka surowego miodu / cukru kokosowego / kilka daktyli / banan 

1 szklanka wody źródlanej

1 łyżka surowego kakao z nieprażonych ziaren

W blenderze kielichowym zmiksuj namoczone migdały z nasionami chia i wodą. Dodaj wybraną substancję słodzącą i surowe kakao, jeśli masz chrapkę na czekoladową wersję. Jeśli z niego zrezygnujesz, możesz użyć obranych migdałów ze skórek i białych nasion chia – wtedy kaszka będzie jasna.