Wegańskie pikantne krewetki z kokosowym ryżem

#dania imitujące mięso #fake meat dishes #krewetki #kuchnia perska #persian cuisine #the jewelled kitchen #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kuchnia perska na świeczniku! Mam dla was wegański przepis na krewetki z kokosowym ryżem! W polskiej blogosferze wegetariańskiej królują raczej kotlety domowej roboty, niż kupne roślinne zamienniki. Chciałam przełamać ten kanon, aby więcej osób przekonać do diety wegetariańskiej / wegańskiej i pokazać, że wszystko jest możliwe! Możecie się pukać w czoło i patrzeć ze wstrętem na takie dania, czy samo nazewnictwo, ale według mnie takie fake dania mięsne są potrzebne!

Wszystko można odtworzyć w wersji bez okrucieństwa! Wystarczy być otwartym na zmiany, ale wiedząc, że są podbudowane dobrem planety i jej obywateli, to motywacji nigdy nam nie zabraknie!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

30 gram wegańskiej margaryny / oleju kokosowego do smażenia

1 biała cebula, drobno poszatkowana

1 mała, czerwona papryczka chilli – bez nasionek i drobno pokrojona

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

3 cm korzeń imbiru, obrany i drobno posiekany w kostkę

2 łyżki pomidorowego puree z kartonika

1 łyżeczka zmielonej kurkumy

300 gram krewetek wegańskich ( Evergreen ma w cenie 30 zł )

5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez prasę

2 garście świeżych liści natki pietruszki, poszatkowanej

1 szklanka mleczka kokosowego 

skórka i sok z 1 limonki

2 woreczki ugotowanego ryżu ( dowolny rodzaj ) 

sól i pierz, do przyprawienia 


 

Roztop margarynę na patelni i podsmaż cebulkę, aby się zarumieniła. Dodaj papryczkę chilli, cynamon, imbir, puree z pomidorów oraz kurkumę. Przemieszaj, przykryj pokrywką i gotuj 2-3 minuty.

Dodaj do tego krewetki z czosnkiem i natką pietruszki. Wymieszaj z całością i gotuj przez 10-15 minut. Wylej na patelnię mleczko kokosowe wraz z ryżem. Przypraw pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Po 5-10 min powinno być gotowe!