Wegańskie „mięsne” ratatouille (libańskie leczo)

#bakłażan #dania imitujące mięso #kuchnia arabska #kuchnia libańska #ramadan #ratatouille #vegan

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zapraszam na libańskie ratatouille, które nie jest niczym innym, jak mieszanką duszonych warzyw z dodatkiem wegańskiego „mięsa”! W tym przypadku jest to kupna mieszanka z seitanu „Vegankebab Gyros” z firmy Wheaty, zakupiona w Organic Farma. Możesz pominąć ten dodatek, albo zastąpić je innym vege „mięsem”. Danie jest naprawdę wyśmienite!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

3 łyżki oliwy z oliwek

3 cebule, obrane i cienko pokrojone

3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

200 gram wegańskiego mięsa z seitanu w kawałkach

1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu

3 marchewki, obrane i pokrojone wzdłuż

1 wielki ziemniak, pokrojony wzdłuż

7 małych pomidorków, pokrojonych w ćwiartki

2 gałązki świeżego tymianku

2 czubate łyżki pomidorowego puree ( pasty z pomidorów )

1 bakłażan, pokrojony w kostkę


 

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Po 5 minutach powinna zmięknąć i lekko się przyrumienić. Dodaj seitanowe kawałki wraz z cynamonem i solą. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj marchewki, ziemniaka, pomidory, pastę z pomidorów, tymianek oraz bakłażana. Zalej to 3 szklankami wody. Przykryj i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną i potrawka zgęstnieje.

Świetnie komponuje się z ryżem, razowym makaronem lub arabskich pieczywem. Wierzch ozdób podprażonymi orzeszkami pinii lub migdałami oraz natką pietruszki. Smacznego!