Raw wegański nugat a’la waniliowe pianki marshmallows

#nougat #nugat #ramadan #raw #słodycze #sweets

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ogłosiłam na facebook’u, że stworzę raw wegańskie pianki marshmallows!

Nie wyszło, bo zapomniałam o jednym składniku, który w mojej wyobraźni miał zdziałać cuda i stworzyć efekt „pufu”.

Marshmallows to pianki-żelki z wrzącego syropu kukurydzianego, żelatyny i wody. Zamiast nich wyszło mi coś pomiędzy.

Zdecydowanie bardziej smakowało jak nugat, mój ulubiony smakołyk z czasów przed wyeliminowaniem z diety jajek.

To taka ciągutka z miodu, orzechów, migdałów i białka. Bardzo popularna w Grecji i w krajach arabsko-tureckich.

Zapraszam na przepis na raw wegański nugat o smaku wanilii!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

200g suchych orzechów nerkowca

1/2 szklanki żelu irish moss

1 laska wanilii, sam miąższ

2 łyżki płynnego jasnego słodu 

 

Sprawa jest niezwykle prosta. Nerkowce zmiel na mąkę, a kiedy będzie gotowa zmiksuj w malakserze z resztą.

Jeśli wyda ci się zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę wody lub surowego mleka roślinnego.

Masę wyłóż do foremki (prostokątnej) wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej – papier będzie zbędny.

Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, aż stwardnieje. Wyjmij i pokrój w kostkę. Przechowuj w lodówce do 5 dni.

Przepis potraktuj jako bazę. Możesz wkroić do niego posiekane migdały, pistacje, orzechy laskowe, czy włoskie.