Kombucha dla początkujących!

#ani phyo #kombucha #kuchnia azjatycka #napoje fermentowane #raw

1kombuchassssdf

Na pierwszy rzut oka przypomina silikon, który niektóre kobiety preferują, zamiast naturalnego biustu.

Kombucha to zdrowotny i oczyszczający napój z herbaty, cukru i grzyba herbacianego – symbiozy drożdży i bakterii.

Grzyb-matka wytwarza enzymy, witaminy, organiczne kwasy oraz substancje o sile detoksykującej i leczniczej.


 

Pierwsze dowody pojawienia się kombucha, szacuje się na rok 414 p.n.e. w Korei.  Stamtąd wyemigrował do Chin, Japonii, Rosji i Indii.

Słynie z właściwości odmładzających i oczyszczających organizm z metali ciężkich oraz toksyn. Zwalcza depresję!

Zwiększa wytrzymałość, rozrzedza naszą krew, poprawia sprężystość, kolor i odcień skóry.

Kombucha jest bogata w kwas hialuronowy, który likwiduje oznaki starzenia się skóry, nawilżając i napinając ją.


1. Możesz wykonać ten napój na bazie zielonej, czarnej lub białej herbaty.

2. Unikaj korzystania z herbat ziołowych i aromatyzowanych, ponieważ olejki eteryczne zabiją grzybka!

3. Używaj tylko czystej, źródlanej wody! Grzybek potrzebuje minerałów. Strasznie wymagający.

4. Napój będziesz wykonywać wyłącznie w szklanym, szerokim słoiku lub ceramicznym garnku.

5. Nie używaj metalowych misek, czy łyżek, podczas przygotowywania napoju. Tylko drewno i szkło.

6. Im dłużej kombucha fermentuje, tym będzie mocniej kwaśna, a w smaku będzie mocniej przypominała ocet.

7. Zachowaj higienę, nie pal papierosów, nie wystawiaj grzybka na słońce, bo tego nie przeżyje.

8. Kombuchę kupisz tanio na allegro, ewentualnie może ktoś w internecie odda ci go za darmo!


1kombuchas

800 – 900 ml źródlanej wody / na 1 litrowy słoik

6 saszetek zielonej / czarnej / białej herbaty 

1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego

Grzyb kombucha o wielkości, dopasowanej do słoika

1 1/2 szklanki fermentowanego napoju kombucha lub 1/2 szklanki octu jabłkowego

1herbatas

Gotuj wodę przez 5 minut, a następnie wyłącz gaz. Dodaj herbatę i cukier. Poczekaj, aż całkowicie się schłodzi.

Pamiętaj, że cukier to pokarm dla grzybka. Pomoże rozdzielić się matce, tworząc nowy twór.

Możesz użyć miodu, ale zdarza się, że jego silne właściwości antybakteryjne, osłabiają grzybka.

1herbatad

Herbatę spróbuj przed wlaniem do słoika, czy jest wystarczająco słodka. Dodaj ocet lub ostały się napój kombucha.

Przelej do słoika, a następnie dodaj grzyba-matkę. Nie mieszaj. Nie wstrząsaj przez cały proces twórczy.

1flitr 1flitrnakombuchy

Na otwór załóż filtr do kawy i owiń go gumką recepturką.

Gaza będzie w tym przypadku zbyt przewiewna, a szmatka za gruba.

Postaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce. Temperatura nie powinna przekraczać 20 stopni.

Teraz czekamy 8 do 20 dni na fermentowany napój kombucha. Jest to mój pierwsze podejście i bardzo się denerwuję.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Po 10 dniach wyjęłam ze słoika moje pierwsze dziecko! Opłukałam razem z matką pod wodą i przecedziłam napój przez sito.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Napój herbaciany można wypić od razu, ale ja postanowiłam przelać do słoiczka z plastrami cytryn i wstawić na 3 dni do lodówki.


Źródło: Ani Phyo „Ani’s Raw Food Essentials”