Przepis na migdałowy kefir z grzybka tybetańskiego!

#grzybek tybetański #kefir #napoje fermentowane #raw

1kefirekml

Mój organizm wymógł na mnie potrzebę picia płynów fermentowanych, podczas Uczty Sokowej.

Postanowiłam wypróbować przepis na roślinny kefir z grzybka tybetańskiego.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak to co wyprodukuję sama w domu.

Teraz nauczę też ciebie, jak stworzyć ten pyszny napój na bazie niepasteryzowanego mleka migdałowego.

Orzechy wprawdzie sutków nie mają, ale my roślinożercy tak nazywamy „wodę migdałową”, bo ma podobny smak i kolor.

1grzybekpofakcie

Grzybek tybetański ma postać małych, gąbczastych grudek. Przypominają one różyczki kalafiora.

To kombinacja żywych, symbiotycznych drożdży i dobrych bakterii – źródło probiotyków, których zalety opisałam w poprzednim roku.

Słyszałam wiele opowieści na temat jego pochodzenia, najciekawszą jest pogłoska, że to słynna manna, którą otrzymali Izraelici.

Druga historia głosi, że prorok Mahomet otrzymał go w darze od Boga. Dopiero w XX w. rosyjscy szpiedzy wykradli  ten sekret.

Ze względu na cudowne właściwości, nie chciano rozgłaszać wśród wszystkich ludzi, wieści o tym cudzie natury!


 

Niepasteryzowany kefir to bogactwo witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów!

Pijąc go dostarczysz porcję witamin A, B1, B2, B5, B7 ,B12 i K, a do tego magnez, wapń, kwas foliowy, niacynę i fosfor.

Zwiększysz również działanie układu odpornościowego, co przyda się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Stosowany jest przy walce z chorobami metabolicznymi, alergiami, miażdżycą, chorobami wątroby, podagrze i reumatyzmie.

 

 

1grzybek

Grzybka możesz kupić w internecie, ale możesz go również zdobyć za darmo, bowiem grzybki nie są jednorazowe i rozrastają się.

W momencie, kiedy przestajesz go używać, możesz go zamrozić. Testowałam i nic się z nim nie stało złego.

Nie wolno używać metalowych naczyń, ani łyżek! Tylko szkło lub drewno!

Inaczej możesz się pożegnać z wyczekiwanymi cudami i dziwami!

 

1migdaly

Przekonałam cię? No to zabieramy się do pracy!

Aby przygotować pyszny migdałowy napój kefirowy będziesz potrzebować :

3 szklanki migdałów, namoczonych przez 8-12 godzin 

3 szklanki czystej wody

1 łyżeczkę surowego miodu lub wegańskiego słodzika

2 łyżeczki grzybka tybetańskiego ( jedna saszetka )

1zblendowanemigdaly

Namoczone migdały ( wraz ze skórkami ) opłucz pod bieżącą wodą.

Wrzuć je do blendera i zalej 3 szklankami wody. Dodaj miód i zmiksuj.

1mleczkoo

Przecedź napój przez gazę lub bawełnianą szmatkę, aby odłączyć płyn od pulpy.

Możesz zrobić z niej ciasteczka, twarożek, albo oddać swojemu psu. One uwielbiają orzechy!

1mlekozgrzybem

Migdałowe mleczko już jest gotowe. Przelej go do szklanego słoika i dodaj grzybka. Wieczko zakryj gazą.

Postaw słoik w ciepłe miejsce, albo do dehydratora nastawionego na 35stC.  Czas oczekiwania to 12-48 godzin.

1kefirpo

Po 18 godzinach mój kefir wyglądał nieco niepokojąco. Jak się potem okazało, to znak, że wszystko poszło pomyślnie!

Pachniał charakterystycznym zapachem dla napojów fermentowanych, a jego barwa pożółkła.

1cedzimy

Koniecznie przecedź zawartość słoika przez sitko, aby oddzielić grzybka i nalot od reszty.

1przedodla]

Ostałego grzybka przepłukujemy pod bieżącą, letnią wodą. Następnie zalewamy nową porcją mleka lub zamrażamy.

1kefirszkla

Przechowuj w lodówce przez 7 dni.

Moim zdaniem najlepiej smakuje sam, ale możesz dodać go do szejka lub zalać nim płatki śniadaniowe.