DLACZEGO TAK SOBIE CENIĘ SUROWY MIÓD MANUKA?

#food review #manuka

1manukahoneyraw

Pierwszy raz usłyszałam o nim, w programie dokumentalnym o nowozelandzkiej rodzinie, która zajmowała się pszczelarstwem.

Posiadali też konie. Szczególnie zapamiętałam fragment, kiedy jeden z nich uszkodził sobie nogę i groziła mu amputacja …

Właścicielka posmarowała mu ranę miodem Manuka i po kilku tygodniach znów radośnie galopował! 

To było coś niezwykłego! Powiedziałam o tym mamie i wypróbowaliśmy nasze rodzime miody na skaleczenia i poparzenia.

Znikały! Nie było żadnych śladów, chociaż w zależności od rodzaju, przeciągało się to w czasie. 

Po jakimś czasie miód Manuka pojawił się nareszcie w sprzedaży krajowej. Jego cena mocno obciążała budżet.

Czy było warto zainwestować?

Myślę, że tak! Siła tego miodu jest niezwykła! W mig zwalcza przeziębienie, osłabienie organizmu oraz goi zakażenia i rany.

1miodgold

Miód ten produkowany jest przez pszczoły z kwiatów krzewu herbacianego Manuka (Leptospermum scoparium).

Roślina ta rośnie wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii, a czas kwitnięcia trwa tylko 6 tygodni w roku.

Jednak to nie dlatego, traktowany jest jak król nad innymi miodami! 

Udowodniono, że ma najwyższy poziom aktywności anty septycznej, bakteryjnej, grzybiczej i wirusowej. Silniejszy, niż antybiotyk!

Jest w stanie poradzić sobie z bakterią MRSA, zespołem jelita drażliwego, biegunką, zapaleniami i zaburzeniami zdrowia.

Surowy miód zawiera: aminokwasy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk.

1rawmanuka

Przed zakupem zwróć uwagę na poziom UMF! 

Manuka Factor Unique to światowy standard pomiaru antybakteryjnej mocy tego miodu.

Najniższa ocena zaczyna się od 5+. Im wyżej, tym silniejsze właściwości lecznicze!

Ja kupiłam 5+, bowiem nie jestem na nic chora, ale od czasu do czasu lubię zjeść łyżkę tego miodu lub posłodzić nim witariański deser.

1wieczko

Miód Manuka w szczególnie pomoże na takie problemy jak:

1.  SIBO – Zespół Jelita Drażliwego

W jelicie dochodzi do sytuacji, kiedy liczba flory bakteryjnej się namnaża i przenosi z jelita grubego do jelita cienkiego.

Powoduje to wzdęcia, gazy, bóle brzucha, biegunki i nietolerancje pokarmowe.

Miód manuka skutecznie zmniejsza refluks i zbilansuje system trawienny, tak aby wszystko wróciło do normy.

Pamiętaj jednak, że sam miód niewiele pomoże, jeśli nie zmienisz diety na najbardziej naturalną i nie odstawisz alkoholu.

2. Trądzik i wypryski

Nałóż cienką porcję miodu na obszar twarzy, dotkniętej problemem. Pozostaw na kilka minut i spłucz. Powtarzaj codziennie.

3. Bakteria MRSA – Gronkowiec Złocisty

Naukowcy z Cardiff Metropolitan University we Wielkiej Brytanii ogłosili, że miód Manuka jest w stanie utrzymać ją w ryzach.

4. Oparzenia i rany

Zastosowanie miodu goi rany w ostrych przypadkach i łagodzi ból u osób poparzonych.

5. Zapobiega próchnicy zębów i chorobom dziąseł

Zucie lub ssanie miodu zmniejsza próchnicę i leczy zapalenie dziąseł.

Muszę przetestować tą ciekawostkę i dam znać, co myślę.

6. Leczy ból gardła i zwalcza przeziębienie

Zamiast chemicznych tabletek, wystarczy łyżka miody Manuka, a efekt nastąpi od razu.

7. Alergie

Spożywanie regularnie miodu Manuka zmniejsza reagowanie na sezonowe pylenie drzew i kwiatów.

8. Zapalenie stawów

1 szklanki ciepłej wody + 2 łyżeczki miodu Manuka + cynamon

Popijaj to codziennie, przed śniadaniem. Po miesiącu ból zniknie.

9. Choroby serca

Miód zmniejsza też poziom cholesterolu, wzmacnia serce i przywraca elastyczność żyłom.

10. Infekcje pęcherza

Ojej, czy ten miód pomaga na wszystko?

Zabija bakterie w pęcherzu, które są odpowiedzialne za infekcje dróg moczowych.

11. Niepłodność

Czytałam też, że Chinki i Japonki leczą miodem z cynamonem, problemy z zajściem w ciążę.  Działa też u panów.

12. Utrata wagi

Spożywanie miodu Manuka wstrzymuje proces gromadzenia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w organiźmie.

13. Zwalcza zmęczenie

Zawartość cukru w miodzie dodaje energii i poprawia kondycję.

Indeks Glikemiczny miodu jest dość niski, dlatego glukoza jest szybko absorbowana przez organizm.

Oczywiście w trosce o nasze zdrowie, tym miodem nie można się przejadać. Dzienna dawka max to 2 łyżeczki dziennie.

14. Spowalnia starzenie się skóry

Przeciwutleniacze zawarte w miodzie chronią przed nowotworami, ale także spowalniają proces starzenia.

Jeśli jesteś na witariańskiej diecie i nie przejadasz się kaloriami, to miód ten może wzmocnić twój plan na długowieczność.