Witariański burger z warzywnym kotletem!

#burgery #dania imitujące mięso #judita wignall #raw

1burgerdwas

Przepis na ten burger  zapożyczyłam od Judity Wignall z książki „Na Surowo„.

Takie przepisy są idealne dla początkujących, bo pozwalają odtworzyć ulubione smaki i potrawy, za którymi będziesz tęsknić!

Nie wszyscy są ascetami i przestrzegają harmonogramu prawidłowego łączenia pokarmów!

Jeśli kochałaś fast food, to byle zielony napój cię od razu nie usatysfakcjonuje!

W tym roku będę pisać / tworzyć z myślą o nowicjuszach i początkujących.

Jeśli masz z jakimś zagadnieniem problem – daj znać, a poruszę go na łamach bloga! 

 

Tymczasem jednak zapraszam na sycącego burgera. Z przepisu wyjdą aż 4 sztuki.

Bułeczki powinny być ze skiełkowanego orkiszu, ale użyłam quinoa.

Zmieniłam też len na babkę jajowatą, aby były bardziej napuszone!

Przed podaniem warto podgrzać całość w dehydratorze / ewentualnie nad parą.

 

1burgerraw

Składniki na bułeczki

2 szklanki quinoa 

Szczypta soli himalajskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

1/3 szklanki wody

1 1/4 szklanki babki jajowatej

 

Quinoa przesyp do słoika i zalej na noc letnią wodą. Po 8-12 godzinach przepłucz.

Zrób tak jeszcze ze dwa razy, a następnego dnia powinny już pojawić się kiełki.

Zmiksuj je w malakserze wraz z solą na jednolitą papkę.

Dodaj oliwę, wodę i babkę. Ponownie zmiksuj.

Za pomocą dłoni uformuj placuszki, lekko wypukłe u góry, a płaskie z drugiej strony.

Ułóż je na papierze do suszenia i wstaw na 6 godzin do dehydratora. Temperatura to 40stC.

Bułeczki mają być kruche i suche z wierzchu, a wilgotne od spodu.

 

Składniki na kotlety

1 1/2 szklanki migdałów

3/4 szklanki czerwonej papryki

3/4 szklanki białej cebuli 

3/4 szklanki selera naciowego

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

2 łyżki świeżej pietruszki

3 łyżki sosu tamari 

1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 szklanka zmielonego lnu

 

Migdały zmiel w młynku do kawy na mąkę.  Przesyp do malaksera.

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę.

Uformuj okrągłe kotlety. Niech będą odrobinę mniejsze od bułek.

Przełóż je na siatkową tacę i susz w temperaturze 42C przez 6 godzin.

 

Składniki dodatkowe

Cebula pokrojona w plasterki

Pomidory pokrojone w plasterki

Liście sałaty maślanej

Kiełku lucerny albo brokuła

Sos BBQ

 

Masz już bułeczki, masz kotleciki.

Na talerzyku połóż pierwszą bułkę ( od razu są przepołowione). Na niej połóż kotlet.

Posmaruj sosem, ułóż listek sałaty, pomidor, cebulę, kiełki i przykryj drugą bułeczką.