WITARIAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM

#czosnek #gołąbki #kapusta #kuchnia niemiecka #kwitnący dziki ryż #majeranek #mimi kirk #natka pietruszki #nerkowce #oliwa extra virgin #raw #sok z cytryny #tymianek #wigilia

Akcja #surowagwiazdka trwa! 

Zapowiadałam same rewelacje i muszę się z tego zobowiązania wywiązać w ciągu dwóch tygodni.

Przygotowałam obiecane gołąbki z dzikim ryżem i topinamburem oraz sosem pomidorowym.

Wszystko jest witariańskie! 

Składniki były podsuszane w temperaturze nie przekraczającej 42 stopni Celsjusza.

Wyglądają, jak prosto wyjęte z garnka. A smakują? Rewelacyjnie! Nie mogłam się od nich oderwać.

Co będziesz potrzebować do stworzenia 16 sztuk gołąbków?

16 liści kapusty

2 szklanki kwitnącego ryżu dzikiego

1 szklanka natki pietruszki, drobno posiekanej

2 łyżki soku z cytryny

1 topinambur, drobno pokrojony w kostkę

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka oliwy extra virgin

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Szczypta soli himalajskiej do smaku

Świeżo mielony pieprz, do smaku

1/2 szklanki posiekanych nerkowców

A do tego jeszcze kilka składników na sos:

2 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę

1/3 szklanka suszonych pomidorów

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

Kilka kropel surowego miodu lub agawy

Szczypta soli i pieprzu do smaku

Super! Możesz zaczynać!

Najtrudniejsza część zadania to rozebranie główki kapusty z liści.

Wytnij z niej trzon i delikatnie zdejmij liść, po liściu. Wystarczy 16 sztuk.

Ostrym nożem zetnij zgrubienia, tak aby liście były jak najbardziej płaskie.

Wylej odrobinę oliwy z oliwek na dłonie, a następnie wsmaruj je w liście kapusty.

Wyłóż na tackach i wstaw na godzinę do dehydratora. Muszą zmięknąć.

W międzyczasie przygotuj nadzienie, czyli wymieszaj wszystkie pozostałe składniki ze sobą.

Wyłóż je na tacy z papierem do suszenia i susz przez 1,5 godziny w dehydratorze w 40stC.

Miękki liść ułóż w taki sposób, aby jego trzon był na górze. Odwrotnie, niż na kapuście.

Nałóż 1/4 szklanki farszu na przód liścia i zwijaj w stronę trzonu. Układaj ciasno w naczyniu.

Zmiksuj składniki na sos w blenderze ,a następnie polej nim gotowe gołąbki. Odstaw do dehydratora.

Po 3 godzinach będą gotowe.

Myślę, że dla zwiększenia efektu, w farszu powinny znaleźć się dodatkowo grzyby np. pieczarki.