RAW | Przepis na niesamowicie pyszne mleko migdałowe!

#abigail oneill #mleko #napoje #raw

Poruszałam już temat witariańskich mleczek kila razy … Pomyślałam, że nie zaszkodzi jeszcze raz.

Tym razem dedykowane osobno, każdym z nasionek i orzeszków.

Zasada wciąż pozostaje ta sama, ale dodatki dodawane do składu ulegają transformacji.

W Stanach używa się nazwy nie milk, a mylk. Tak, aby każdy mógł odróżnić dobre od złego.

A może powinniśmy przemycić to i do naszego słownika użytkowego? Mlyko?

                                                                                                                                                                   

1 1/2 szklanki namoczonych migdałów, ze skórkami

6 szklanek ciepłej wody ( bo zimą mam ochotę na ciepłe )

4 namoczone daktyle, nigdy niesiarkowane

1/2 laski wanilii, gdzie bierz tylko pod uwagę nasionka

1/4 łyżeczki cynamonu

Szczypta soli morskiej albo himalajskiej, tak do smaku


To będzie super łatwe!

Będziesz potrzebowała blendera, sitka o drobnych oczkach i głębokiej miseczki.

Do blendera przerzucisz wszystkie składniki i zmiksujesz ( pulse ) przez 3-5 sekund.

Na misce postawisz sitko i przelejesz przez nie mleko. W ten sposób odcedzisz płyn od pulpy.

Z pulpy polecam suszone owoce pod surową czekoladą, chlebki lub serek a’la twarożek.

Mleko już jest gotowe i możesz trzymać je w lodówce przez 4 dni. Kolor może ulec zmianie.