RAW | Warzywne Kotleciki Z Sosem Curry

#dania imitujące mięso #kuchnia indyjska #mimi kirk #raw

Indyjskie kotleciki warzywne, które nie dość, że spełniają normy weganizmu, to są też surowe!

Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Aromatyczne! Ach! Lepsze, niż usmażone na patelni!

Bazą jest tu nieugotowana kukurydza, którą póki co można jeszcze dostać w sklepie.

Unikajmy proszę kupna mrożonych warzyw, mieszanek chińskich i niektórych owoców.

Niestety są one podgotowywane. Lepiej będzie samemu przygotować takie mrożonki!

W zestawie jest też sos curry z nerkowców …

Dziś przeczytałam komentarz w którym czuć żal, że składniki są często zbyt kosztowne.

Powiem szczerze, że nie wiem co mam odpowiadać, bo nie zamierzam nikogo urazić.

Jestem tego świadoma, że obraz witarianizmu, który promuję na łamach bloga jest elitarny.

Pokazuję to na co stać mnie. Nie czuję wewnętrznej potrzeby udowadniania, że można taniej.

Proszę zajrzeć do konkurencji, innych blogerek raw food i znaleźć swój przedział finansowy.

Możecie też zmniejszyć proporcje o połowę, zrzucić się ze sąsiadką albo użyć zamienników!

Przyjrzyjcie się drzewom w okolicy? Zaczynają spadać orzechy! A jak nie orzechy to są nasiona!

Kupujcie produkty o większej wadze, bo starczą na dłużej i pozwolą zaoszczędzić $ na dłużej!

Od razu chcę rozwiać plotkę, że jestem bananową dziewczyną, mam same kokosy i śpię na sałacie!

Tak dobrze to jeszcze nie jest. Po prostu zamiast wydawać na głupotki, inwestuję w swoją pasję.

I robię to nie tylko dla was, ale także dlatego by się rozwijać. Korzystają na tym obie strony <3

Warzywne Kotleciki

1 szklanka ziaren kukurydzy

1/2 szklanki startej marchewki lub pulpy

1/2 szklanki posiekanego szpinaku

1/2 szklanki posiekanej cukinii

1/4 szklanki posiekanej cebuli 

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki curry 

1 szklanka nasion słonecznika

1 szklanka pestek dyni, zmielonych na mąkę

Odrobina wody w trakcie miksowania 

W malakserze zmiksujcie kukurydzę z cebulą. Dopiero potem dodajcie pozostałe składniki.

Woda się przyda, jeśli ostrze nie będzie chciało współpracować.

Za pomocą łyżki nałóżcie na papier do suszenia porcję masy, aby jako tako przypominała kotlecika.

Suszcie 2 godziny w 41stC, by po tym czasie zdjąć kotleciki z papieru i suszyć na siatce +2 godziny!

Sos Curry

1/2 szklanki namoczonych nerkowców

1 łyżka zimno tłoczonej oliwy z oliwek

1/2 szklanki posiekanej cebuli 

1 duży, posiekany pomidor, bez nasion

1/2 szklanki świeżych listków natki

1/2 łyżeczki startego imbiru

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka zmielonego kminku

1/8 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Szczypta soli himalajskiej do smaku

1 łyżeczka curry

Odrobina wody, jeśli trzeba

Wszystkie składniki zmiksujcie, bo ja tak po prostu zrobiłam 😉

Opcjonalnie możecie włożyć do dehydratora na godzinę / 41stC.