RAW WEGAŃSKI SERNIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY I WIŚNI

#biała czekolada #ciasta&ciasteczka #judita wignall #nernik #raw #sernik

 

Kolejny przepis na nernik, w którym nie można się nie zakochać od pierwszego spojrzenia 😉

A po spróbowaniu nie będziecie mieć już żadnych oporów przed zostaniu na diecie witariańskiej!

Przepis pochodzi z książki Judity Wignall – Na surowo, którą bardzo polubiłam testować :)

W zeszłym roku stworzyłam nernik z białą czekoladą i pistacjami, który również gorąco wam polecam!

CIASTO – SPÓD

2 1/4 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki daktyli, namoczonych

1/4 szklanki karobu lub raw kakao

Szczypta soli morskiej

NADZIENIE

3 szklanki nerkowców, moczonych 2 godziny

1 szklanka surowego mleka orzechowego

3/4 szklanki nektaru z agawy lub surowego miodu

1/4 szklanki soku z cytryny

1/2 miąższu z laski wanilli

3/4 szklanki płynnego masła kakaowego

DEKORACJA

2 szklanki świeżych / mrożonych wiśni

Orzechy zmielcie na mąkę. Najlepiej zrobić to w młynku do kawy, a potem przenieść do malaksera.

Dodajcie daktyle. Miksujcie, aż składniki połączą się.Dodajcie karob, albo kakao i sól. Miksujcie.

Rozłóżcie równo ciasto w tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wspaniale!

Malakser przepłuczcie wodą, a następnie zmiksujcie w nim nerkowce, mleko, agawę, sok i wanilię.

Masa musi być naprawdę bez grudek, bo inaczej odbierze wam apetyt. Kto lubi chropowate ciasta?

Dodajcie masło kakaowe i ponownie zmiksujcie. Wylejcie masę na spód ciasta. Rozprowadźcie.

Na zakończenie udekorujcie ciasto wśniami, wciskając je przy pomocy wykałaczki w głąb nadzienia.

Pozostałe rozłóżcie na wierzch. Możecie też posypać startą, surową czekoladą.

Gotowe ciasto włóżcie do zamrażalki na minimum 2 godziny, a przed podaniem rozmróźcie. Bon Appetit!