RAW | Hummus Ze Skiełkowanej Ciecierzycy

#hummus #ramadan #raw

Pierwsza próba stworzenia oryginalnego hummusu z niegotowanej ciecierzycy – zakończona sukcesem!

Wszystkie fasole na surowo są nieprzyswajalne przez układ pokarmowy. Problem znika po wykiełkowaniu.

Ziarna zalewamy na noc wodą. Następnie płuczemy. Zmieniamy wodę. I tak jeszcze ze 2 razy w ciągu dnia.

Po tym procesie wykładam tackę gazą, wysypuję na nią lekko osuszone ziarna i zostawiam na 2-3 dni.

Pamiętaj, żeby nie używać ani gorącej, ani lodowatej wody. Nie trzymaj też nasion w wilgotnym miejscu.

2 szklanki wykiełkowanej ciecierzycy
 
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
 
1/4 szklanki pasty z nasion sezamu, czyli tahini
 
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
 
1/2 szklanki niegazowanej wody
 
2 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości soli
 
2 łyżki stołowe dziewiczej oliwy z oliwek
 
Szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Przygotowanie jest banalne, prawie jak za każdym razem. Wystarczy, że zmiksujesz wszystko razem.
Rób to tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Przed wyłączeniem malaksera, sprawdź, czy ci smakuje.
W razie wątpliwości dopraw do zapotrzebowań podniebienia, a potem odstaw na noc do lodówki.