RAW | Bezjajeczna Jajecznica

#jajecznica #raw #wielkanoc

Dawno, dawno temu „delektowałam” się surową jajecznicą stworzoną z nasion słonecznika i kurkumy.

Była ona sucha i pełna grudek. Nowa wersja jest bardzo puszysta, delikatna i bardzo jajeczna.

3/4 szklanki wody

1 1/2 szklanki cukinii, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę

1/2 szklanki namoczonych nerkowców

1 łyżska stołowa soku z cytryny

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

1 płaska łyżeczka czarnej soli 

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

1 łyżka stołowa babki jajowatej w proszku

1. Składniki zmiksuj ze sobą w malakserze.

2. Masę rozprowadź po papierze do suszenia.

3. Susz 40 minut w temperaturze 52stC.

4. Poszatkuj jajecznicę łopatką lub widelcem. Nałóż porcję na talerzyk. Dopraw pieprzem i przyprawami.