RAW | Spaghetti Bolognese

#judita wignall #kuchnia włoska #makarony #raw

Niedzielny obiad rodzinny już dawno za nami! Ten czas szybko leci … Za kilka dni znów będzie niedziela!

Przygotowałam wtedy surowe spaghetti bolognese z dodatkiem suszonego wegetariańskiego mięsa.

Oba przepisy są autorstwa Judity Wignall i pochodzą z jej książki kucharskiej „Na Surowo”.

Dodatkowym bonusem ode mnie było posypanie całości domowej roboty, wegańskim parmezanem.

Smak makaronu był wyśmienity! Tajemnica tkwi w rodzaju pomidorów suszonych.

Wybierz te, które nie są przesłodzone, ani zbyt kwaśne. Najlepiej używaj tylko takich, które sam lubisz.

SOS

1 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oliwy

3 sztuki wypestkowanych i pokrojonych pomidorów

1/4 szklanki oliwy z oliwek, może być ta od suszonych pomidorów

2 łyżeczki suszonej bazylii

2 łyżeczki suszonego oregano

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

szczypta pieprzu ziołowego

MAKARON

2 średnie, obrane cukinie zielone

BONUSY

suszone mięso

migdałowy parmezan

  
1. Użyj spiralizera, mandoliny albo trójzębnej obieraczki do warzyw w celu zrobienia makaronu z cukinii.

2. Wszystkie składniki sosu zmiksuj w malakserze na gładko.

3. Przenieś makaron do miski. Polej sosem. Opcjonalnie możesz dodać suszone mięso. Całość wymieszaj.

4. Przed podaniem posyp spaghetti migdałowym parmezanem. Bon Appetit!