RAW | Bananowa Szarlotka

#apple pie #bananas #banany #cakes&cookies #ciasta&ciasteczka #jabłka #raw #szarlotka
s2.jak-zmniejszyc-fotke_pl
Wymyśliłam przepis na ciasto, ale miałam problem z nazwą. Bo miała to być po prostu surowa szarlotka, nie przesycona tłuszczem. Za mało kupiłam jabłek, tak więc zmieniłam koncepcję i na środkową warstwę wyłożyłam bananowy mus. Jestem zobowiązana, ostrzec Was, że miarki składników dodawane były z grubsza, na wyczucie. Ale nie wierzę, że nie wyjdzie wam duplikat mojego. Zawsze coś tam wychodzi …
SPÓD 2 szklanki namoczonych daktylii | 1/2 miękkiego miąższu awokado | 2 łyżki surowego kakao
MUS 4 banany | 1/2 szklanki oleju kokosowego zimnotłoczonego | 1 łyżka ekstaktu z wanilli
GÓRA 3 – 4 słodkiej odmiany jabłka | cynamon | syrop z agawy do smaku
Do malaksera wrzucamy najpierw składniki na ‚ spód ‚ i miksujemy na gładką – czekoladową masę. Wykładamy ją do tortownicy i mocno uklepujemy, aby była zwarta. Opłukujemy malakser i wrzucany do niego składniki na mus. Miksujemy składniki na gładką masę i przelewamy na spód w tortownicy. Jabłka obieramy ze skórek, usuwamy nasienniki i ścieramy je na równe paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cynamonu i mniej więcej tyle samo agawy. Mieszamy. Warto spróbować przed wyłożeniem jabłek na tortownicę, czy uzyskany smak nam odpowiada. Cynamon nie może zdominować słodyczy owocu. Równomiernie osypujemy mus jabłkami. Ciasto wkładamy na 1-2 godziny do zamrażalki, a następnie przekładamy do lodówki. Jeśli ciasta nie dojemy, można przechowywać je w zamrażalniku.